Hírek

2005.08.31. 00:00

A vártnál jobb a növekedés

A korábban becsültnél magasabb, 4,1 százalék volt a bruttó hazai termék növekménye az év második negyedében – hozta nyilvánosságra a KSH. Elemzők 3,8–3,9 százalékot vártak előzetesen.

B. M.

Ezzel, az eurózónához tartozó országokkal összevetve kettőről 2,5–3 százalékpontra nőtt a magyar gazdaság teljesítménykülönbsége. Jövő évre négy százalék GDP-emelkedést és két százalék inflációt tervez a kormány – jelentette be tegnap Veres János pénzügy- és Kóka János gazdasági miniszter.

A tartósan gyengélkedő európai gazdaságok helyett részben az amerikai és ázsiai kereskedelmi kapcsolatok intenzívebbé válása teremtheti meg a növekedéshez nélkülözhetetlen exporthátteret – derült ki Kóka szavaiból. A gazdasági tárca vezetője egyébként saját számításai szerint 16 évre becsüli, hogy Magyarország utolérje Ausztria mostani fejlettségi szintjét.

A gazdaság növekedési üteme olyan magas, hogy a kontinensen csak a balti államok előznek meg minket – nyilatkozta a Magyar Rádióban Gyurcsány Ferenc. A kormányfő hangsúlyozta: ez az ország sikere, nem a politikusoké. A vásárlóerő – a pénz „bolti” értéke – az első fél évben öt százalékkal növekedett, tette hozzá. Az inflációt követő jegybanki alapkamat kapcsán a miniszterelnök nehezményezte, hogy a kereskedelmi bankok csak a betéti kamatokban tartják a lépést az MNB irányadó indexével, a hitelekében nem.

A költségvetés hiánya tartható lesz, bár ennek érdekében a Budapest Airport eladásából származó – az előzetes árajánlatok alapján – 400 milliárd forint körüli bevétel egy részét a hiány törlesztésére fordítják, derült ki Veres szavaiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!