Hírek

2005.07.26. 00:00

Vitatott sms-kampány

Miközben a rendőrség az ittas vezetéssel szemben „zéró toleranciát” hirdet, a kormány sms-kampányának e heti kérdése az, lehessen-e egy pohár sör után autóba ülni.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="319"] Jelenleg akkor is szankcionálják az ittas vezetést, ha a sofőr csak kis mennyiségű alkoholt fogyasztott. Ez elméletileg a jövőben sem változik.
[/caption]A felnőtt magyarok közel egyharmada iszik alkoholt legalább heti rendszerességgel, amely kétmillió biztos fogyasztót jelent – derül ki Irk Ferenc kriminológus közlekedésről szóló tanulmányából. Meglepő adat, hogy egyéves időszakot vizsgálva a ritkán vagy soha nem ivó autósok némiképp többször szenvednek sérülést közúti balesetben, mint akik italosan ültek a volánhoz. Mielőtt ebből bárki „célzóvíz-elméletet” gyártana az ivás jótékony hatásáról, a kutató siet hangsúlyozni: öt évet vizsgálva több italos sofőr balesetezett, mint nem ivó. 2003-ban a megkérdezettek négy százaléka vallotta be az Országos Kriminológiai Intézet érdeklődésére, hogy alholfogyasztás után vezetett kocsit. Ez 344 ezer ittasan vezetőt jelent a magyar utakon – ha a teljes lakosságra vetítjük ki.

Pausz Ferenc, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályvezetője függetlenítve nyilatkozatát az sms-kampánytól, puszta tényt közölt. 2004-ben 12,7-ről 14 százalékra emelkedett az ittas állapotban okozott közúti balesetek száma. A rendőr egy élettanban létező fordított arányosságra hívta fel a figyelmet: minél nagyobb az elfogyasztott szesz mennyisége, annál jobban beszűkűl a látótér. Aki kialvatlanul és fáradtan iszik, azután autóba ül, egy kutatás szerint majdnem biztos, hogy elalszik a kormánynál.

Kormányzati körök a sajtóban sietnek hangsúlyozni, hogy a kampány után sem tervezik a törvény felpuhítását. – Remélem, hogy ebből valóban nem lesz semmi – mondta Funk Sándor addiktológus főorvos. Szerinte borzasztó következménye lenne az engedékenységnek. Az emberek egy része úgy értelmezné, hogy most már lehet ittasan autót vezetni, az elfogyasztott mennyiség pedig vita tárgyává válna a közutakon, akár halálos balesetek után is. Akik isznak, legtöbbször maguknak sem tudnak elszámolni sem a megivott mennyiséggel, sem a cselekedeteikkel. Legtöbbször másnap is úgy érzik, hogy tökéletes úriemberként viselkedtek, holott ez nem így volt.

A véralkoholszint azért sem lehet lehet mérvadó – mondta a szakember –, mert még egy negyed ezrelék ital hatása is személyválogató, mindenkire másképp hat, és időszakonként sem ugyanúgy. Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül, a „leglazábbak” az írek és a britek, ahol 0,8 ezreléket még eltűr a rendőr. – A törvényhozás vagy a kormány helyében – mondta az orvos –, inkább arra a rendkívüli társadalmi érdekre hívnám fel a figyelmet, hogy mindenki tiszta fejjel üljön autóba – mondta Funk.

Lánczi Tamás politológus szerint az e heti kormánykérdés felesleges, hiszen azt nem követheti semmilyen törvényhozási aktus. Hozzátette: a belügyminiszternek az a korábbi rendelete, miszerint a gyorshajtóktól és az ittas vezetőktől el kell venni a jogosítványt, szintén azt bizonyítja, hogy álkérdésről van szó. Az sms-kérdés célja a figyelemelterelés olyan valós problémákról – véli Lánczi –, mint a reptér-magánosítás vagy az államháztartás hiánya. A szakember álkérdésnek tartja a gyerekek nemére vonatkozó felvetést is. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kommunikációs csapata egy aktív, sikeres, örökmozgó és „jópofa” kormányfő képét építi – véli Lánczi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!