Hírek

2005.07.06. 06:07

Turistaparadicsom lehetne Románia

Újabb kelet-európai nyaralóhelyet célzott meg új járatával a Malév.

Vajta Zoltán

 A légitársaság ezentúl a román tengerparton fekvő Konstancába is repül, hetente kétszer, alig több, mint egy óra alatt. Eddig ezt a térséget csak Bukaresten keresztül lehetett elérni. Onnan autóval igazi kalandtúra átkelni a román alföldön. A rossz állapotú utak teljesen szétrázzák az utazót. A közvetlen légikapcsolat megkíméli a Konctancára látogatókat ettől a felkavaró élménytől. A Malév egyelőre elsősorban üzleti utasokra számít. Annál is inkább, mert Konstanca a negyedik legnagyobb román város, 345 ezer lakossal. Itt jegyezték be a legtöbb vállalkozást és ez a legnagyobb kapacitású fekete-tengeri kikötő. Ma még idegenforgalmi szempontból a térség elmarad más tengerpartoktól. Sokat kellene beruházni, hogy színvonalas, igényes üdülésre alkalmas hely legyen.

A látvány csak messziről, a domboldalon álló hotelablakból tűnik vonzónak. Teljesen elütő idilli színfolt a szomszédos Mamaia nevű üdülőnegyed. Tetszetős utcák, színvonalas aquapark, szórakozóhelyek. Mindezt a magasból, egy lanovkából is megnézhetjük. A zárt kabinok több kilométer hosszan, néhol negyven méter magasan szelik át a környéket. Románia jó része ma a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországát idézi. Ugyanakkor látható, hogy elkezdődtek a változások: mindenfelé építkezésekbe botlunk. A Ceausescu-korszakban felhúzott rémes házak mellett meglepően igényes hotelokat találunk szolid áron. Mégis a szomszédos Bulgáriához képest alig jön ide külföldi turista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!