Hírek

2005.08.01. 00:00

Továbbra is a Fidesz áll az élen a pártok népszerűségi listáján

BAMA

Az ittas vezetőkkel nem sokan elnézőek
Magyarországon tavaly a balesetet okozó autóvezetők 12,6%-a volt ittas. Minden negyedik alkalommal az ittasság állt a háttérben. A rendőrség véleménye szerint az ittas vezetés és a gyorshajtás büntetésének szigorítására lenne szükség a balestek számának csökkentése érdekében. Az Országos Rendőr-főkapitányság javaslata szerint, ha valaki akár csak egy pohár bor vagy sör elfogyasztása után a volán mögé ül, jogosítványát a rendőrség a helyszínen, azonnali hatállyal bevonhatná. Ezen a héten arról kérdeztük a napilapvásárlókat, hogy véleményük szerint  szükség van-e az ittas vezetés és a gyorshajtás szankciójának szigorítására. Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek többsége (62,8%) szerint szükség van a szabályok további szigorítására, míg a jelenlegi rendszert 24,1%-uk tartaná meg. Pártpreferencia szerint elemezve azt találtuk, hogy a Fidesz szavazói az átlagnál nagyobb arányban (mintegy 73%) fogadnák el a szigorítási javaslatot. Az MSZP-re szavazók a megkérdezettek átlagos véleményéhez hasonló arányban támogatják a szigorítást (mintegy 65%-ban). A jelenlegi szabályozással az átlagnál elégedettebbek az SZDSZ és az MDF szavazói.

A férfiak és a nők közti különbségek szintén figyelemreméltóak: azok között, akik szerint túl szigorú, illetve megfelelő a jelenlegi büntetés, magasabb arányban vannak a férfiak, míg a nők a szigorítást szorgalmazók táborában vannak többen. A régiónkénti összehasonlításból kiderül, hogy Budapesten az átlaghoz képest többen tartják túl enyhének a jelenlegi szabályozást. A Dunántúlon valamivel magasabb azok aránya, akik szerint megfelelő mértékű a büntetés, és Kelet-Magyarországon is az átlagnál többen tartják jónak vagy túl szigorúnak a mostani rendszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!