Hírek

2005.08.01. 00:00

Öröklési papír után most bánkódom!

MAGÁNYOSAN Olvasónk külföldön élő ismerősével öröklési szerződést kötött. Életjáradékért ráhagyja a lakást. Újabban ápolásra szorul, inkább egy idősotthonba költözne.

BAMA

Nehéz helyzet – mondták lapunknak a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az öröklési szerződés tartós jogviszony, amelyet bajos felbontani. Ha a felek egymás közt képtelenek megegyezni, az örökhagyó bírósághoz fordulhat. Kérheti a szerződés módosítását, illetve felbontását. De számítson rá, a bíróság arra fog törekedni, hogy a jogviszonyt megmentse. Tartalmán mindamellett – megfelelő indokkal – változtathat. Ilyen ok lehet, hogy a kedves olvasó körülményei megváltoztak, egészségi állapota romlott. A bíróság rendelkezhet úgy: az örökös nem életjáradékot köteles fizetni, hanem az idős hölgy ápolásáról kell gondoskodnia. Esetleg együtt a kettőt. Ezt az eltartó külföldről is megteheti, például ápolót fogad a hölgy mellé.

A bíróság az életjáradék öszszegét szintén módosíthatja. Megállapíthatja, hogy annak az inflációval arányosan növekednie kell. Amennyiben a szerződés módosítása nem járható út, az asszony úgynevezett érdekmúlásra hivatkozva kérheti a felbontását. (Azaz kijelentheti: már nem érdeke életjáradékot kapni.) Számoljon viszont azzal, hogy az addig fizetett pénzt vissza kell térítenie.

REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14.

Tel.:(36-1) 488-5541 (rögzítő is)

e-mail: [email protected] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!