Hírek

2005.07.27. 00:00

Optimistábbak lettek a német vállalati vezetők

Júliusban a várakozásokat meghaladó mértékben javult a német vállalati vezetők hangulata. Az úgynevezett „üzleti légkörindex” a júniusi 93,3 pontról 95 pontra emelkedett a Müncheni Gazdaságkutató Intézet által közzétett legfrissebb adatok szerint. A szakemberek ennél kisebb javulásra, 94 pontos indexre számítottak.

Zs. Zs.

A megszondázott 7000 német vállalat vezetői nemcsak a jövőben bíznak jobban, mint egy hónappal korábban, hanem jelenlegi helyzetüket is jobbnak értékelik. Az intézet szerint a mostani adatok azt jelentik, hogy „felcsillant az első reménysugár a konjunktúra horizontján”. A 95 pontos átlagnál is kedvezőbb az üzleti várakozás a feldolgozóiparban és a nagykereskedelemben. Az átlagon belül azonban romlott a kiskereskedők hangulata, akik júliusban pesszimistábbak voltak, mint júniusban. Elemzők szerint ez arra vezethető vissza, hogy a szeptemberi választások előtt a győzelemre esélyes ellenzéki pártok programjukba vették az ÁFA megemelését a jelenlegi 16 százalékról 18 százalékra. A német gazdaság kilátásai, az ottani vállalati vezetők hangulata nem közömbös a magyar gazdaság számára. Az ottani gazdaság helyzete meghatározó befolyással van hazánkéra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!