Hírek

2005.07.13. 00:00

Öngyilkos merénylők robbantottak

Mind a négy londoni robbantás elkövetője meghalt a múlt csütörtöki merényletekben – jelentette rendőrségi forrásokra hi-vatkozva a Sky News hírtévé. A Scotland Yard este bejelentette, hogy videofelvételekkel és a merénylők személyes irataival azonosítani tudják a terrortámadás tetteseit.

Cs. E.

Minden idők legnagyobb hajtóvadászatába kezdtek kedden a terrorellenes alakulatok egységei. Főleg Leeds bevándorlók lakta negyedeiben folyt a nagyszabású akció. Több magánházat átkutattak, s eközben áruló nyomokat, sőt bombákat találtak. Eközben hatszáz embert ki kellett telepíteni, hogy megsemmisítsék a robbanószerkezeteket. A The Times rendőrségi forrásokból úgy tudja: valamennyi merénylet helyszínén ugyanannak a robbanóanyagnak a maradványait találták. Ez arra utal, hogy a bombákat azonos helyen készítették. A lapban megszólaló szakértők szerint az alapanyag balkáni eredetű katonai robbanószer lehetett.

A The Timesban megszólaló titkosszolgálati vezető elmondta: csütörtökön a merénylők együtt utaztak a King''s Cross állomásra. Ott szétváltak, és mindenki elhelyezte a saját bombáját. Erre a felismerésre a köztéri  biztonsági kamerák felvételei alapján jutottak a nyomozók. Az egyik képen a négy terrorista együtt látható. A hatóságok egyébként a lakosságot is felszólították, hogy szolgáltassák be a mobiltelefonnal vagy amatőr videokamerával készített képeket. Egy embert tegnap letartóztattak West Yorkshire-ban is, akinek lakásában tárgyi bizonyítékokat találtak.

Előkerültek a magyarok

A londoni terrortámadás után keresett magyar állampolgárok mindannyian előkerültek – közölte a külügyi szóvivő. Polgár Viktor elmondta, hogy a Nagy-Britanniában tartózkodó magyarok közül egy szerzett könynyebb sérüléseket, a többieknek nem esett bajuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!