Hírek

2005.07.06. 06:06

Nem találtak bizonyítékot

T. A.

Nem látja bizonyítottnak az iráni elnök múltjáról szóló értesüléseket a brit és a német külügyminiszter. Mahmúd Ahmadinezsád nemrég megválasztott iráni elnököt azzal vádolták meg, hogy 1979-ben egyik vezetője volt a teheráni amerikai nagykövetség személyzetét túszul ejtő csoportnak. Jack Straw és Joschka Fischer Londonban közölte: továbbra is tartanak a közép-ázsiai ország atomprogramjáról szóló, Európai Unió és Irán közötti megbeszélések, és az uniónak az a célja, hogy folytatódjanak a tárgyalások.
Korábban Sirin Ebadi Nobel-békedíjas iráni jogász annak a véleményének adott hangot, hogy vélhetően nem lesz jelentős politikai változás Iránban. „Nem kell attól tartani, hogy Mahmúd Ahmadinezsád elnökké választása nyomán az iszlám fanatikusok felszámolják a reformok eddigi vívmányait.” Szerinte azért sem valós a veszély, mert továbbra is vannak az iráni vezetésben olyan befolyásos személyek, akik évek óta tevőlegesen alakítják az ország arculatát. A jogásznő azt mondta: amíg az alkotmány nem ad nagyobb felhatalmazást az államfőnek, „elnökök jönnek és mennek majd – anélkül, hogy bármi is változna Iránban”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!