Hírek

2005.07.12. 00:00

Négyszázezer időzített bombát rejt Budapest

A gázrobbanások jó részét a kontárok által végzett szerelések okozzák – mondta lapunknak a Fővárosi Gázművek igazgatója, Csallóközi Zoltán.

Vajta Z.

Ez történt a hét végi Vörösmarty utcai szerencsétlenség helyszínén is. Ma még nem tudni, hogy miért, de a lakás tulajdonosa megbontotta a gázvezetéket a konvektor előtt. Szakemberek állítják: a robbanás elkerülhető lett volna, ha a lakó a szerelést szakemberre bízza. A kérdés időszerű, hiszen sokan nyárra halasztják a karbantartási, szerelési munkákat.

Ettől az évtől egyébként törvény írja elő, hogy ötévente kötelezően felül kell vizsgáltatni a háztartási gázkészülékeket. Csak szakember végezheti el ezt a munkát. Ha a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához fordul a lakó, jegyzőkönyvet kap a szerelőtől. Ezzel igazolja, hogy eleget tett a kötelességének. Azt még nem tudni, milyen büntetést kap, aki elmulasztja, a végrehajtási rendelet ugyanis jelenleg még nem jelent meg. Egy biztos, a tulajdonos a felelős a robbanás okozta károkért, ha elmaradt a karbantartás. Budapesten mintegy négyszázezer olyan háztartási gépet használnak, amely túl van tervezett élettartamán. Ezekre különösen oda kell figyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!