Hírek

2005.07.26. 06:27

Múzeumi továbbképzés terroristáknak

Már a múzeumokat sem kerüli el a terrortól való félelem az Amerikai Egyesült Államokban. Attól tartanak, hogy a terroristák ihletet meríthetnek a tárlatokon.

Simon Krisztián

A Little Boy névre keresztelt hirosimai atombomba másolatát nemrégiben távolították el a Bradbury Science Museum kiállításáról, mert a szakértők véleménye szerint a feliratok és ismertetők alapján túl sok technikai részletre lehetett belőle következtetni. A sors iróniája: az eredeti Little Boy feladata az volt, hogy az Egyesült Államok ellenségeit félelemben és rettegésben tartsa. Mára azonban elég ennek a Hiroshimában 60 éve 140 ezer ember halálát okozó atombombának a valósághű modellje, hogy éppen ott, ahol feltalálták, a lakosok nukleáris támadástól való félelmét táplálja.

Több mint tíz évig volt kiállítva a Little Boy modellje – anélkül, hogy bárkinek fejfájást okozott volna – a Bradbury hadtudományi múzeumban. Ez az intézmény a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium fennhatósága alá tartozik, ahol annak idején a Manhattan-terv keretében az eredeti bombát előállították. Az első sikeres atombomba-kísérletet 1945. június 16-án végezték el az Amogodro sivatagban, és alig két hónappal ezután, 1945. augusztus 9-én reggel egy B–29-es bombázó lehajította a Little Boyt a japán Hirosimára. Mára a kutatóintézet biztonsági szakértői attól tartanak, hogy a másolatot a terroristák ellophatják, és mintaként használhatják egy hasonló bomba megépítéséhez.

A modellt tehát eltávolították a kiállításról a megváltozott világhelyzet következtében – adta tudtul John Roades, a múzeum igazgatója. Néhány napja már egy új, 495 kilogramm tömegű bombamásolat várja a látogatókat a tudományos intézményben. Hogy az új modell milyen tulajdonságaiban különbözik az előzőtől, arról Roades nem volt hajlandó nyilatkozni. Állítása szerint azonban történelmileg hitelesebb mint az elődje, és a biztonsági előírásoknak is sokkal inkább megfelel. Kiderült, hogy a Fat Man atombomba modelljét – amelynek eredetijét három nappal Hirosima pusztulása után dobtak le Nagaszakira –, szintén lecserélik. Hamarosan helyette is új makett várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!