Hírek

2005.07.20. 00:00

Megmentik a kiskörúti Mignont

A Magyar Elektrotecnikai Múzeum ad otthont a lebontásra ítélt bazársor világító reklámfeliratainak. A fővárosi neoncsövek megmentését a városképvédelmi bizottság is támogatja.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="240"] A fiatalok már nem emlékezhetnek rá: fogalom volt a Patyolat
[/caption]Piknik, Divatáru, Papír-írószer, Mignon. Neoncsőfeliratok a Károly körúti bazársorról. Látványuk a hatvanas-hetvenes éveket idézi a plakáterdővel borított kirakatok fölött. A múlt valaha színesen világító hírnökei nem jutnak a lebontásra ítélt építmény sorsára. A fővárosi önkormányzat átadja azokat a Magyar Elektrotechnikai Múzeumnak.
– Örömmel vettük, hogy a városvezetés támogatta kérésünket – mondta lapunknak Jeszenszky Sándor, a múzeum tudományos vezetője. A neonok jól mutatnak majd a meglévő darabjaink között. A VII. kerületi, Kazinczy utcai intézmény az úgynevezett Neonon Csoport kezdeményezésére már otthont adott a falakról lekerült reklámábráknak. A gyűjteményt először a Múzeumok Éjszakáján tekinthették meg az érdeklődők. Az egyetemistákból álló csoport másfél éve kezdte neonmentő akcióját. Eddig több mint húsz fényreklámot szereltek le, amelyeket korábban időszakos kiállításokon mutattak be. Most úgy tűnik, az Elektrotechnikai Múzeum hosszabb távon is helyet biztosít számukra. – Nem volt könnyű életet lehelni a szerkezetekbe – mondta Jeszenszky Sándor. Az idő megviselte a csöveket, némelyikből több darab is hiányzik. Leszerelésük sem volt egyszerű, egyikhez-másikhoz például csak daruval lehet hozzáférni. Az áramtalanítás szakember jelenlétét is igényli. A neonok begyűjtéséhez a bolttulajdonosok vagy az érintett lakóközösségek engedélyére van szükség.

A kiállított darabok között található Patyolat, Omnia, Csemege, Állami fodrászat, Kötöde felirat és a Vörös Csillag mozi neonreklámja. Mellettük megtekinthető az antikvárium bagolyfigurája, valamint egy világító grillcsirke és egy pezsgősüveg két összekoccanó pohárral. A múzeum befogadóképessége véges, így Budapest összes neonábrája biztosan nem fér el az intézmény udvarán. Végleges megoldást csak egy önálló épület jelenthet. Főleg akkor, ha az ország számos városában várnak még megmentésre fényreklámok. - Egyhangúlag támogattuk, hogy a bazársor nosztalgikus feliratai átkerüljenek a múzeumba – mondta lapunknak Endrédy István, a fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottságának elnöke. – Szeretnénk Budapest többi jellegzetes neonreklámját is megőrizni. Ezért elképzelhető, hogy a házfelújításoknál kötelező lesz ezeket leszerelni. Az elmúlt években ugyanis többet levertek az omladozó vakolattal együtt.

Kedélyjavító fénycsövek

A fényreklámok karrierje 1912-ben kezdődött Párizsban. A neon vörösen izzó fénye egy Cinzano feliratot világított meg. Magyarországon a húszas években jelentek meg először. A színesen világító szlogenek és márkajelzések idegenforgalmi szempontból is sikert arattak. A második világháborút követően a Kádár-rendszerben újabb lendületet kapott a neon. A szocializmusban kedélyjavító szerepet szántak az utcai fényreklámoknak. A görbített csövek igazi mesterművek voltak, minden egyes darabjuk egyedileg készült. A mesteremberek kézzel hajlították az izzó üveget.

a városképvédelmi bizottság is támogatja. Kiss Gergely Kedélyjavító fénycsövek A fényreklámok karrierje 1912-ben kezdődött Párizsban. A neon vörösen izzó fénye egy Cinzano feliratot világított meg. Magyarországon a húszas években jelentek meg először. A színesen világító szlogenek és márkajelzések idegenforgalmi szempontból is sikert arattak. A második világháborút követően a Kádár-rendszerben újabb lendületet kapott a neon. A szocializmusban kedélyjavító szerepet szántak az utcai fényreklámoknak. A görbített csövek igazi mesterművek voltak, minden egyes darabjuk egyedileg készült. A mesteremberek kézzel hajlították az izzó üveget. A fiatalok már nem emlékezhetnek rá: fogalom volt a Patyolat -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!