Hírek

2005.07.08. 06:43

Kulturális intézmények új igazgatói

A Műcsarnok új igazgatója Petrányi Zsolt, a Honvéd Együttesé továbbra is Aranyos Károly, az Uránia Nemzeti Filmszínházé pedig Bakos Edit.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Aranyos Károly, Bakos Edit, Bozóki András miniszter és Petrányi Zsolt
[/caption]Az új igazgatók közül a Műcsarnok és a Honvéd Együttes vezetője öt évre, az Uránia igazgatója három évre kapta meg kinevezését. A Műcsarnok szeptember 1-jével kinevezett főigazgatója, Petrányi Zsolt művészettörténész, négy pályázó közül nyerte el a posztot. A szakember nem ismeretlen a Műcsarnok dolgozóinak, hiszen 1995-től mint kurátor, 1999-től 2001-ig pedig mint osztályvezető dolgozott az intézményben. Az elmúlt években a Dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetet vezette. A Honvéd Együttes július 16-tól kinevezett régi-új igazgatójának, Aranyos Károlynak könynyebb dolga volt, mint Petrányinak, neki csupán egy vetélytársa akadt. Az igazgatótól a pályázat elbírálói elsősorban az együttes sikeres munkájának folytatását várják. Az Uránia Nemzeti Filmszínház új igazgatónőjét, Bakos Istvánné Nagy Editet július 1-jétől nevezte ki a miniszter. Ő tizenhárom pályázó közül lett nyertes. Az ő neve sem ismeretlen, hiszen 2001-től a kulturális minisztérium megbízásából részt vett az Uránia Nemzeti Filmszínház jövőjét tervező munkában, majd megnyitásának előkészítésében. 2002-től a filmszínház programigazgatói és az ügyvezető általános helyettese tisztséget töltötte be.

Bozóki András kulturális miniszter elmondta, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatójának személyéről július 15-ig születik döntés. Ebben egy tízfős szakmai bizottság segíti őt. A munkában a minisztérium részéről részt vesz Schneider Márta helyettes államtitkár és Sebők Marcell főtanácsadó is. Az opera főigazgatói posztjára tizennégy pályázat érkezett. Közülük mindössze kilencen járultak hozzá, hogy nevüket nyilvánosságra hozzák: Bán Teodóra, Bakati Miklós, Bátor Tamás, Dénes István, Gulyás Dénes, Hegyi Árpád Jutocsa, Kerényi Mihály, Kürthy András és Zimányi Zsófia.

A Pesti Magyar Színház élére Bozóki András miniszter még nem nevezett ki új igazgatót. Az egyetlen pályázó a mostani igazgató, Iglódi István. Mielőtt a kulturális miniszter az igazgató kinevezéséről jövő héten meghozná döntését, szakemberekkel és szakmai körökkel is egyeztetni kíván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!