Hírek

2005.07.02. 00:00

Kóka kalandja a mozgalmárokkal

Sikeres vagy sikertelen a magyar gazdaság? Erről vitatkozik a kormány és az ellenzék, a polgárok meg csak kapkodják a fejüket.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kóka János vitaajánlatát nem fogadta el a Fidesz. Így a gazdasági miniszter jobbára ellenzéki transzparensek és bekiabálások kereszttüzében ecsetelte a sikeres Magyarország-posztert.
[/caption]Némi életkép az Arany János utcából. Megjön Kóka János gazdasági miniszter, s a polgári körösöktől kap egy játék helikoptert. Van neki igazi is, most legyen egy, amivel játszani is tud – rebegi egy ötvenes szőke hölgy, arcán boldog mosoly. Kóka negyed órát vár a kultúrház kapujában, s vitázik a polgári körös aktivistákkal, a kormánypártiak otthon maradtak. Aztán amikor látja, hogy az ellenzék nem küldött senkit, felmegy a színházterembe, ahol transzparenshegyek fogadják.
Kóka minisztert ezek nem zavarják, meg a bekiabálások sem, sőt maga is visszavág, ne mondják a polgári körösök, hogy nincs humora. Van néki. Azt mondja, gyorsan ki kéne írni egy plakátkiállítást, ott a terem hátsó részén, aztán elkezdi. Pontosabban kiteszi az asztalra a statisztikai adatokat, de mondhat bármit, a plakátosok mindenre pfujjolnak.
Kóka úgy érzi, neki csak most kezdődik, s rendíthetetlenül sorolni kezdi a sikeres Magyarország tényeit. Egy év alatt 5 helyet léptünk előre a versenyképességi világranglistán. Sőt, Közép-kelet-Európában mi vagyunk az elsők. Ami pedig a befektetési célpontokat illeti, Magyarország az első tíz között van. A vállalatvezetők véleménye szerint a negyedik. 2004-ben 3,45 milliárd euró (845 milliárd forint) működő tőke érkezett az országba, 2005-ben pedig már eddig 1,1 milliárd euró (275 milliárd forint). Ami pedig a termelékenységet illeti – teszi hozzá –, az egész régióban elsők vagyunk, Magyarországon a legalacsonyabb az egységnyi nemzeti termék (GDP) előállításának munkaerőköltsége. A Fidesz-kormány idejében 8,5 százalék volt az államháztartás hiánya, ezt tornáztuk le 3,6 százalékra – mondta Kóka, az infláció pedig 4 százalék alatt lesz az idén, és 2006-ban, az áfacsökkentés következtében 1,7 százalékkal csökkennek az árak.
Elég a rizsából! – hallatszik a maradék ellenzéki torkából –, de Kóka Jánost ezen a délelőttön semmi sem tudja kizökkenteni angyali nyugalmából. A miniszter szerint is jó lenne, ha a gazdaság hét százalékkal növekedne, sőt nyolccal, de ehhez bizony az EU konjunktúrájára is szükség lenne, nem is szólva a saját versenyképességünk további javításáról. S itt valami új elemet is hallhattunk, a miniszter elismerte, hogy a „költekező, rosszul működő állam, bürokratikusan működő nagy intézmények, a drágán müködő egészségügy és szociális szféra nem szolgálja a versenyképesség javulását.” Sőt, gátja annak. A végére egy igazi szép gesztus marad csak, az öszszefogásról, meg a gazdasági közmegegyezésről, amely 1987-ben Írországot is elindította, hogy gazdasági csodaországgá váljon.
Az ellenzék szónoka nem jött el. Domokos László, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint azért nem, mert tíz hónappal a választások előtt nem kampányolni kell. Domokos szerint a kormány napi tízmillió forintot költ fizetett hirdetésre, hogy az emberekkel elhitesse, hogy – idézem – minket irigyel Olaszország, Spanyolország és Németország. Miközben Magyarországon 60 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. Miközben Békés-megyében a nyáron 1000 embert bocsátanak el, 340-et például a Gyulai Húskombinátból. Miközben – éppen tegnaptól –
5 százalékkal drágulnak a BKV-jegyek és -bérletek, augusztustól pedig 7 százalékkal nő a gázár. Nem is szólva 1200 gyógyszer áráról, amely szintén július elsejétől drágult. Lehet, hogy az inflációs mutató jó
– érvelt Domokos –, de mindezek az áremelések épp azokat sújtják a legjobban, akikre a kormány hivatkozik.
A Fidesz szerint soha ilyen drága állam nem volt a rendszerváltás óta, hiszen a megtermelt GDP 44 százalékát a költségvetés költi el. A mostani kormány harmincháromszor emelt adót és hat új adónemet vezetett be, s most újabbakat tervez. Tehát az elvonás tovább nő. A nemzetközi hitelminősítő intézetek szerint – folytatta Domokos – a költségvetés rettenetes állapotban van, június végére az idei évre tervezett hiányt már kimerítette a kormány.
A vita jövő héten várhatóan a parlamentben folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!