Hírek

2005.07.25. 00:00

Kétszázmilliárdos bővülés a vállalati betéteknél

(VG)

A nem pénzügyi vállalatok hitelintézeteknél elhelyezett betéteinek állománya több mint kétszázmilliárd forinttal növekedett fél év alatt, és megközelítette a 2600 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A szektor pénzügyi intézményeknél elhelyezett betéteinek állománya májusban 121,6 milliárd forinttal növekedett. Ezen belül a látra szóló és folyószámlabetét-állomány 96,6 milliárd forinttal, a legfeljebb egy évre lekötött betétállomány 23,4 milliárddal, az egy évnél hosszabb lekötésű betétek állománya 2,0 milliárd forinttal csökkent.

A vállalatok betételhelyezési szokásai több tekintetben eltérnek a háztartásokétól: annak ellenére, hogy a látra szóló betétek kamatai jóval kedvezőtlenebbek a lekötött konstrukciókénál, a gyakori – és kiszámíthatatlan – pénzmozgás miatt a vállalkozások arra kényszerülnek, hogy feleslegessé váló forrásaik legnagyobb részét lekötés nélküli betétben a folyószámlájukon helyezzék el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!