Hírek

2005.07.09. 07:23

Gerrard és Carragher marad

Nem telik el úgy nyár, hogy az Arsenalnak ne lenne Patrick Viera-ügye. Az „ágyúsok” francia csapatkapitányát tavaly a Real Madrid akarta (szinte) mindenáron megszerezni, most pedig a Juventusszal tárgyal.

Dénes Tamás

Luciano Moggi, a Juve sportigazgatója egyenes ember. Nyíltan megmondja: „Az Arsenal nem akarja eladni Vierát.” Ugyanakkor nem olyan fából faragták, hogy könnyen feladja. Elég sokat tapasztalt már a nemzetközi futballéletben ahhoz, hogy ilyenkor feljebb kell emelni a kínálati összeget. A 29 éves, szenegáli születésű francia játékosért
a Juve korábban kifizette volna a nem is túlságosan magas, 14 millió fontos (közel ötmilliárd forintos) összeget, ám az angolok most többet akarnak. Az olaszok hajlandók további ötmillió fontot és a ghánai középpályás Stephen Appiah játékjogát felajánlani. „Számítottunk arra, hogy nem tudjuk Vierát olcsón megvenni, az Arsenal sem bolond, hogy elkótyavetyélje. De mi hajlandók vagyunk nagyobb összeget is áldozni” – mondta Moggi.
A Juve egyébként még egy Arsenal-játékost szeretne megszerezni: Robert Pirest. Az ugyancsak francia válogatott játékos azért nem akar maradni a Highburyben, mert klubja – mint minden harminc év feletti játékosának – csak egyéves szerződést kínált, szemben a „Bob” által remélt kettővel. Pires válogathat az ajánlatok között, a Juventuson kívül a Valencia és a minden kérő közül a legjobb anyagi feltételeket kínáló Galatasaray is megvenné. Ha már a franciáknál és a Juvénél tartunk, említsük meg: a torinói klub egy évre kölcsönadta a Monacónak Olivier Kapót.
Visszatérve az Arsenalhoz: tavasszal a klub vezetői „nagy műsort” csináltak abból, hogy a Chelsea az ő engedélyük nélkül tárgyalt Ashley Cole-lal. Most a Sevilla hasonlóval vádolja a londoniakat, arra panaszkodva, hogy Arsene Wenger az andalúzok megkerülésével egyezkedett Júlio Baptistával. A mindenképpen az „ágyúsokhoz” vágyó brazil válogatott annyit mondott a megbeszélésről, hogy a menedzser „csak meg akarta ismerni őt személyesen, s beszélt az Arsenalról”.
Maradva Angliában: Luis Figo közel áll ahhoz, hogy a Liverpoolhoz szerződjön. Rafa Benítez mindent megtesz azért, hogy ne csak egy nyáron (azaz egy éven át) táncoljon a csapata. A portugál csillag szívesen költözne az Anfield Roadra, immár csak a Real Madridon múlik a megegyezés. Mindazonáltal akad még némi nézetkülönbség a két klub között: a Liverpool ugyanis ingyen szeretné Figót (mondván, hogy magas, évi hatmillió eurónál is magasabb fizetése elég teher), a Madrid ellenben szeretne hárommillió eurót kapni az üzletért.
A Poolnál pénteken lezárult egy fejezet: két saját nevelésű játékos, Steven Gerrard és Jamie Carragher 2009-ig meghosszabbította a szerződését. A csapatkapitány megtartásáért óriási áldozatot hozott a klub: visszautasította a Chelsea 32 millió fontos, brit csúcsot jelentő vételi ajánlatát, ráadásul heti százezer fontra emelte Gerrard fizetését. Utóbbi azt jelenti, hogy a 25 éves középpályás hetente 35 millió forintot keres majd!
„Stevie G” azt mondta, félreértések sorozata miatt húzódott idáig az ügye, s fontos lökést adott neki, hogy beszélt néhány játékostársával, akik láthatóan csalódottak voltak a történtek miatt. Ugyanakkor a szerződéskötés után hangsúlyozta, Rafa Benítez mindig is éreztette vele, azt szeretné, hogy maradjon.
A walesi válogatott Craig Bellamy – aki a legutóbbi tavasz második szakaszát a Celtic-ben töltötte kölcsönjátékosként – a Newcastle Unitedből a Blackburn Rovershez igazolt.
A megkönnyebbült játékos örömét csak fokozza, hogy új csapatában Mark Hughes, a walesi válogatott korábbi szövetségi kapitánya lesz az edzője.
Brazíliába, a Corinthianshoz szerződött Javier Mascherano, az argentin válogatott középpályása. A River Plate 15 millió dollárt kapott érte – mégis meglepő, hogy a szomszédos országnak, s nem Európának adta el. Mascherano így csatlakozik a „Cor” az elmúlt félévben vásárolt új szerzeményeihez, az argentin Tevezhez, illetve a brazil Gustavo Neryhez, Carlos Albertóhoz és Rogerhez.

Tony Adams új állása

A vasárnap Siófokon pályára lépő Feyenoord új korosztályos edzőt igazolt: az angol válogatott és az Arsenal egykori csapatkapitánya, Tony Adams szerződött Rotterdamba. A jövőben az egyesület 21 éven aluli játékosaival foglalkozó híresség nagyon komolyan veszi szakmai fejlődését: az utóbbi hónapokban Olaszországban, Franciaországban és Belgiumban is járt tanulmányúton. Adamsnek egyébként tavaly november óta nem volt állása, akkor szakított, egyébként személyes okokra hivatkozva, a negyedik vonalbeli Wycombe Wanderersszel. Adams – nyugodtan mondhatni – példakép Angliában. A kilencvenes években, miután letöltötte rövid fogházbüntetését, kigyógyult alkoholizmusából. Kálváriájáról szóló könyve, az Addicted az angol könyvpiac egyik bestsellere lett. 1984 és 2002 között játszott

a Highburyben, tőle örökölte Patrick Viera a csapatkapitányi karszalagot. A második duplázás után vonult vissza, összesen 668 meccset játszott az Arsenalban, nála többen csak David O’Leary szerepelt.

a Highburyben, tőle örökölte Patrick Viera a csapatkapitányi karszalagot. A második duplázás után vonult vissza, összesen 668 meccset játszott az Arsenalban, nála többen csak David O’Leary szerepelt. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!