Hírek

2005.07.13. 00:00

Fordulatot tervező ellenzék

Schröder kancellár kihívója máris kormányfőként viselkedik, miközben a szociáldemokrata-zöld koalíció mindinkább az ellenzék szerepét veszi át.

Toronyi Attila

Angela Merkel a CDU/CSU kancellárjelöltje igencsak komolyan veszi a szeptemberre tervezett, előrehozott választásokat. A napokban elmondott beszéde kevésbé emlékeztetett kampánynyitóra, mint inkább kormánynyilatkozatra. Nem ígért kolbászból kerítést, mert pártja „azt mondja, amit megtehet, és úgy cselekszik, ahogyan beszél”. A berlini sajtóközpontban elmondott fejtegetés azonban nem csupán Merkel asszony elmeélét dicséri. A választási programon ott van a kisebbik uniópárt vezérének, a bajor miniszterelnöknek is a keze nyoma. Edmund Stoiber (CSU) végig ott állt és bólogatott Angela Merkel mellett. Amikor pedig átvette a szót, dicsérte a „gyökeres fordulat programját”, amely véget vet a szociáldemokraták „osztogatásának”. Kijelentette, hogy a program elsődleges célja a foglalkoztatás bővítése, a növekedés és a versenyképesség feltételeinek javítása.

Schröder pártja és koalíciós partnere, a Zöldek azonnal nekiestek az ellentábornak, amely „mostanáig szunyókált, de holnaptól fel akarja virágoztatni” Németországot. Ráadásul a Merkel-féle javaslatok még konzervatív-szabaddemokrata körökben is kétkedést váltottak ki. A CDU/CSU a legnagyobb kormánypárttal ellentétben nem a gazdagokat adóztatná meg jobban, hanem az ÁFA 16-ról 18 százalékra történő emeléséből foltozná be az államháztartás tátongó lyukait. Mérsékelné a személyi jövedelemadó kulcsait, megkurtítaná az otthonteremtési támogatást és a munkába járási hozzájárulást. A további tervezett újítások közé tartozik a segélyek fedezetéül szolgáló munkanélküli adó csökkentése és a munkaviszony felmondásának megkönnyítése.

A Merkel-féle programot nem csak balról támadják „szociális érzéketlensége” miatt; az ÁFA-emelést a konzervatív elkötelezettségű munkaadói oldal is bírálja. Gazdasági szakértők szerint aligha várható a konjunktúra élénkülése tőle; ellenkezőleg: „méreg a piacgazdaságnak”. Egyelőre azt sem látni, hogyan akarja kezelni a CDU/CSU a tömeges munkanélküliséget. A labda tehát ismét Merkelék térfelén van; szeptemberig azonban még bővülhet a játéktér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!