Hírek

2005.07.16. 06:31

Flamencóest Budán

A flamenco tánc hazai legnépszerűbb képviselője Lippai Andrea lép fel vasárnap este a Budavári Nyáresték sorozat vendégeként, a Hilton Dominikánus udvarban.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="57"] „A flamenco életérzést jelent”
[/caption]– Mindig különös izgalommal tölt el, amikor lányommal, Zsófival lépek fel együtt – árulja el Lippai Andrea. – Minden szülői elfogultság nélkül állítom, nagyon ügyesen táncol. Igaz, volt is hol megszeretnie, hiszen még Sevillában kezdte magába szívni, ahol én is tanultam ezt az életérzést. Andrea 1985-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán, majd hat évig a Győri Balett szólistája volt. Ezt követően balettmesterként dolgozott a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában. 1998-ban, andalúziai útja során ismerkedett meg közelebbről a flamenco tánccal. Tanulmányait Bécsben, Barcelonában és Sevillában végezte. Mesterei voltak: Gertraud Maar, Miguel Vargas, Timo Losano, Montze Sanchez és Angelita Gomez. Jelenleg a táncművészeti főiskola flamencómestere.

– A flamenco Spanyolország legmuzikálisabb tartományából, Andalúziából származik – mondja. – A műfaj eredete máig vitatott. Az ibériai folklór keveredett a gyökértelen, vándorló népek kultúrájával. Ez az oka, hogy sokan a cigányság művészetének tekintik, pedig ennél lényegesen több, egy mindenki által átélhető életérzés. Fellelhetők benne az indiai templomi táncok rituális mozgásai, de felfedezhetők az archaikus büszke tartású baszk, a lágy andalúz, és a szigorú kasztíliai elemek. Ötvözi a hajlékony mór és a szenvedélyes ibériai folklór nemes és elegáns gesztusait. Egyesíti ezeket az elképesztően különböző ritmusokat, és egységbe fonja a mozdulatokat. Gazdagsága teszi lehetővé a szenvedélyek hű tolmácsolását.

A művésznő az esten a Spanyolországban tanult táncok közül ad elő egy csokorra valót. Műsorát saját együttese, a Latidos kíséri. Zsófi lányán kívül még táncol Vass Anita, Varró Gabriella, Gölt Evelin, Herendi Zsuzsanna és Achkar Laura.

Gyermekei: Pirók Zsófia (15), Pirók Panka (10)

1985–1991: a Győri Balett magántáncosa 1986: Magyar Táncművészeti Főiskola, balettművészi diploma 1988–1992: táncművészeti főiskola, klasszikus balett és társastánc pedagógus diploma 1991–1993: Szentendrei balettiskola vezetése 1992–1995: Balettmester a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában 1999-től: Compania De Flamenca MAAR (Austria) vendégművésze 2002-ben megalakítja a Latidos flamencóegyüttest Díj: EuroPas (2004) „A flamenco életérzést jelent” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!