Hírek

2005.07.11. 00:00

Élen a vásárlás gyakoriságában

A teljes egészében magyar tulajdonú Coop Rt. a vele szerződő kis- és közepes méretű vállalkozásoknak biztos hátteret ad. Bartus Pál elnök-vezérigazgató büszke rá, hogy sok kiskereskedő családnak a Coop Rt. közreműködésével maradt meg a megélhetése.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="312"] Az elnök-vezérigazgató sikeres áfészvezető volt a Jászságban. Pesten csak akkor mert letelepedni, amikor már itt is bizonyított.
[/caption]– A Coop Rt. részesedése a kiskereskedelemben tizenhárom százalék, amivel az egyik legnagyobb a piacon. Mégis mindig a versenytárs multikról – Tesco, Auchan, Cora, Metro – lehet hallani. Nem zavarja ez az elnököt?
– A piac új szereplői mindig érdekesebbek, több jut rájuk a rivaldafényből, mint a régiekre. Ez nem zavar, hiszen szervezetünk eközben nem tétlenkedik. Csoportunk idén várhatóan eléri a 400 milliárd forintos bevételt, ami több mint 40 milliárddal haladja meg a tavalyit. Ez persze nem az elégedettség forrása, de tudjuk, hogy jó irányba megy a hajónk, amelynek kazánját erőteljesebben fűtjük a jövőben. A kereskedelemben nincs megállás. Nem lehet ráülni a babérokra. Nem a miénk ugyan a legnagyobb kosárértékű vásárlás, de a vásárlási gyakoriságban mi állunk az élen. Azaz, hozzánk jön be legtöbbször a vevő, s nem a multikhoz. Ebben nagy tartalékok rejlenek még.

– A kereskedelemnek azért a reklám is sajátja. Főleg, ha ráadásul évfordulót is ünnepel idén a cég, fennállásának 10. évfordulóját. Azért a multiknál sem kontárok dolgoznak, mégis rendszeresen szinte kiszúrja az ember szemét a legfrissebb ajánlatuk…
– Elismerem, néha túlságosan is visszafogottak voltunk. Pedig nem elég egy piaci pozíciót létrehozni, azt meg is kell tartani. Ez a legnehezebb.

– Az „Én vagyok a Skála Kópé…” kezdetű reklámdalocska születése idején még a Skála Áruházak is a szövetkezeti mozgalomhoz tartoztak. Ma viszont sehol sincsenek. Milyen a Skálához fűződő viszonyuk ma?
– A rendszerváltozás előtt természetesen a Skála Coop is része volt a szövetkezeti szektornak. A korai privatizációval azonban 1990-ben kiesett a rendszerből. Tizenöt éve nincs hozzá közünk. Ma már a Skála Coop nem működik, a Coop Rt. viszont igen. S ez a fontos. Harmincháromezer munkahelyet jelent ez az országban.

– A Nemzetközi Szövetkezeti Szövetség elnökségének hét éve tagja. Ön előtt éppen száz éve volt magyar tagja a testületnek, gróf Károlyi Sándor személyében. Hogy van az, hogy több mint százéves a szövetkezeti mozgalom, s mégis csak 10-15 évről beszél, ha a múltat említi?
– A rendszerváltozás előtt a szövetkezeti mozgalom is végrehajtotta a politikai akaratot. Leosztott feladatokkal, meghatározott módszerek szerint lehetett csak dolgozni. Az állami kereskedelem magatartásához képest a mi, olykor kissé önállóbb lépéseinket gyakran negatívan minősítették. Csak azért, mert igyekeztünk figyelni a piacra, a vásárlói igényekre. Egyébiránt gróf Károlyi Sándort tekintjük a szövetkezeti gondolkodás és gazdálkodás magyarországi elindítójának. Úttörő tevékenységének századik évfordulójáról a közelmúltban emlékeztünk meg.

– Miben rejlett, rejlik a szövetkezeti mozgalom ereje?
– A mozgalom sohasem szakadt el a tulajdonos tagoktól és a vásárlóktól. Szerteágazó szerepköre miatt mélyen gyökerezik a vidék társadalmában. Fontos szerepe volt a termeltetésben, a felvásárlásban, a vidék gazdasági életének szervezésében. Mindemellett rengeteg alkotó gondolkodású ember volt és van köztünk, akik révén mindig meg lehetett találni a szorításból való kibúvót.

– A hipermarketekkel vívott csatában – az önök rendszeréhez csatlakozva – a kiskereskedők, a kisbolttulajdonosok jó része megmenekülhet a tönkremeneteltől…
– Szövetkezés, összefogás nélkül ma már nem lehet versenyben maradni. Leszámítva néhány nagyon jó helyen lévő kisboltot, vagy éjjel-nappal nyitva tartó, rengeteg munkával fönntartott élelmiszerüzletet, nyereségre már csak közös erővel lehet szert tenni. A nagybani beszerzésnek vitathatatlan előnyeit a kisboltosok fölismerték, s többségükben már nem idegenkednek az együttműködéstől. A szállítóktól tudjuk, hogy a Coop Rt. vásárolja például a legtöbb kólát, ásványvizet, kávét, lisztet, csakhogy néhány mindennapos árucikket említsek. Az így elért alacsonyabb beszerzési árakból mégiscsak könnyebb a sarki üzletekben haszonra szert tenni, mint az önállóan beszerzett piciny mennyiségek kereskedelmével.

– Ahogy hallom, gyerekkorában kereskedő édesapja nem volt elégedett a fia teljesítményével. Most meg sikert sikerre halmoz. Szülővárosának, Jászberénynek például díszpolgára. Ennyit változott a világ?
– Csendes kölyök voltam, apám kereskedői, tanáraim műszaki pályára szántak. Ha kérdeztek valamit, akkor válaszoltam. De úgy látszik, a vér nem válik vízzé, s a végén csak előjött belőlem a kereskedői véna. Valóban sikereim voltak a Jászságban. Budapesten azonban csak akkor mertem letelepedni, amikor két éve már a fővárosban dolgoztam, s bebizonyítottam magamnak, hogy egy országos szervezetet is el tudok irányítani, sikerre tudom vinni.

Bartus Pál elnök-vezérigazgató

Család: feleségével, aki főiskolai testnevelő tanár, sok éve nagyon jó házasságban él. Két felnőtt gyerekük van, mindketten közgazdászok.

Szabadidő: nézőként három olimpián volt jelen. Atlantában, Sydneyben és Athénban. Legszívesebben a futball- és a teniszmeccseket nézi. Élőben látta a teniszcsillagok közül többek közt Safint és Federert játszani.

Hobbi: tenisz, olvasás, horgászat. Hetente kétszer, megszokott partnerekkel üti a labdát. Örül a tévé A Nagy Könyv sorozatának, sok izgalmas olvasmányra hívja föl a figyelmét.

Autó: szolgálati kocsija egy Audi 8-as. Ebben a beosztásban ezzel kell közlekednie. Évente 55-60 ezer kilométert tesz meg vele. Horgászni és teniszezni a saját Golfjával jár.

Szakmai életút

Bartus Pál (59) elnök

Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolát végzett.

1976: a jászberényi Jászság Áfész elnökhelyettese, rövidesen elnöke. 1992: a szövetség elnöke lett. 1997: a Coop Hungary Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. 2002: a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége elnökségének tagja.

Gyorsan alkalmazkodtak a piac követelményeihez

Az egykori állami felvásárló és értékesítő szövetkezetek, ismert rövidítéssel az áfészek 1990 után valódi piacon találták magukat. Az állami üzlethálózat rövid idő alatt megszűnt. Az ellátásukra létrehozott Füszértek ott maradtak boltok nélkül, a szövetkezeti kisboltok pedig ellátórendszer nélkül. A szövetkezeti vezetés gyorsan átlátta a helyzetet, s rövid idő alatt kiépítette az országos és az öt regionális elosztóközpontot. Ez a hálózat eredményesen szolgálja az 1995-ben létrejött Coop üzletlánc áruellátását. Ma 2900 boltjuk van. Az üzletlánc franchise rendszerben működik. Azaz az egyes üzletek megtartják jogi önállóságukat, áruellátásukról az rt. gondoskodik.

Szabadidő: nézőként három olimpián volt jelen. Atlantában, Sydneyben és Athénban. Legszívesebben a futball- és a teniszmeccseket nézi. Élőben látta a teniszcsillagok közül többek közt Safint és Federert játszani.

Hobbi: tenisz, olvasás, horgászat. Hetente kétszer, megszokott partnerekkel üti a labdát. Örül a tévé A Nagy Könyv sorozatának, sok izgalmas olvasmányra hívja föl a figyelmét.

Autó: szolgálati kocsija egy Audi 8-as. Ebben a beosztásban ezzel kell közlekednie. Évente 55-60 ezer kilométert tesz meg vele. Horgászni és teniszezni a saját Golfjával jár. Szakmai életút Bartus Pál (59) elnök

Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolát végzett.

1976: a jászberényi Jászság Áfész elnökhelyettese, rövidesen elnöke. 1992: a szövetség elnöke lett. 1997: a Coop Hungary Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. 2002: a Szövetkezetek Nemzetközi Szövetsége elnökségének tagja. Gyorsan alkalmazkodtak a piac követelményeihez Az egykori állami felvásárló és értékesítő szövetkezetek, ismert rövidítéssel az áfészek 1990 után valódi piacon találták magukat. Az állami üzlethálózat rövid idő alatt megszűnt. Az ellátásukra létrehozott Füszértek ott maradtak boltok nélkül, a szövetkezeti kisboltok pedig ellátórendszer nélkül. A szövetkezeti vezetés gyorsan átlátta a helyzetet, s rövid idő alatt kiépítette az országos és az öt regionális elosztóközpontot. Ez a hálózat eredményesen szolgálja az 1995-ben létrejött Coop üzletlánc áruellátását. Ma 2900 boltjuk van. Az üzletlánc franchise rendszerben működik.

Azaz az egyes üzletek megtartják jogi önállóságukat, áruellátásukról az rt. gondoskodik. Az elnök-vezérigazgató sikeres áfészvezető volt a Jászságban. Pesten csak akkor mert letelepedni, amikor már itt is bizonyított. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!