2005.07.02. 00:00
Borban az igazság, borban a vigasz
A Gundelben havonta tartanak borvacsorát, amelyen hazánk borpincéinek nedűit mutatják be. Most a Juhász testvérek szép borát fogadta be az étterem.
[caption id="" align="alignleft" width="320"] A szép, nehéz borok itatták, kellették magukat a hozzáértőknek
[/caption]Stumf István volt kancelláriaminiszter, a Borlovagrend nagykövete elmondta: olyan nincs, hogy jó bor. Csak szép bor létezik. Amikor a hozzáértők megforgatják a pohárban a nedűt, akkor úgy mondják: kinyílik a bor. Érezni lehet a prímőr gyümölcs illatát. Ahogy a poháron visszafolyik a testes nedű, olyan formát ölt, mint egy templomablak. A Juhász testvérek Egerszalókon kilenc éve foglalkoznak borászattal. A vacsorán Gundel János, az étterem hajdani tulajdonosa, Gundel Károly unokája is megjelent. Szereti megkóstolni a szép borokat. Van is mit, hiszen a Juhász fivérek Paptag névre keresztelt, karakteres vörösbora harmincöt ország ötezer bora közül 2003-ban a fődíjat hozta haza. A Gundel étteremben ügyelnek arra, hogy milyen borhoz milyen étek passzol. A hároméves Egri Muscat Ottonelhez Szent Péter-hal és ananász bortésztában sütve dukál. A díjnyertes Paptag mellé marhapofát rókagombával párolva és juhtúros puliszkát tálaltak. Az Egri Cabernet Sauvignonhoz viszont érett kecskesajt olívás toasttal került a vendégek elé. A desszert mellé Egri Pinot Noirt kortyolgathattak a borhoz értők, amelyet megízlelve kellemes szilva- és virágillat zamatát élvezhették.
Sz. Á. A szép, nehéz borok itatták, kellették magukat a hozzáértőknek -->