Hírek

2005.07.26. 00:00

Aki mindig farkast kiált, annak nem hisznek, ha jön

A Fidesz az elmúlt egy évben azzal politizált, hogy a magyar gazdaság katasztrofális helyzetben van a szocialista kormányzás miatt. Ezzel a bírálatával azonban mára nehéz helyzetbe hozta magát.

A Szerző a Political Capital Institute elemzője

Sikeresen akkor lehet mondani, hogy a gazdaságban „minden rossz”, ha 1) a legfontosabb gazdasági mutatók ezt megerősítik; 2) nem erősítik meg, de a kormánypártokat nem érdekli az ellenzék véleménye, és ezért nem is reagálnak a kritikákra. Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején a 2-es számú megoldással élhetett az ellenzék. Gyurcsány Ferenc azonban más típusú kormányzást folytat. Az „új” miniszterelnök felismerte, hogy negatív közéleti hangulatból nem lehet választásokat nyerni, még a kampánynak sem érdemes nekimenni. Még a 100 lépés programja is csak pozitív környezetben jelenthet pozitív intézkedéseket a választók szemében. Ennek a felismerésnek a következménye a „kirobbanó siker a magyar gazdaság” kampánya, és az azt övező agilisnek vagy akár agresszívnek is nevezhető vitára invitálása az ellenzéknek.

Az ellenzék nem tehetett mást, mint – rövid kitérő után, amikor Kóka Jánossal még nem ültek le vitázni – elfogadta a kihívást, létrejöhetett tehát a Gyurcsány-Orbán vita. A magyar gazdaság helyzetéről is szóló vitát nyilvános szembesítésnek is felfoghatjuk, az ellenzéknek ezután hangsúlyt kellett váltania. „A magyar gazdaság jó helyzetben van, csak a kormánnyal van baj” – hirdette innentől a Fidesz vezérkara, és a hozzájuk csatlakozott véleményformálók. Igaz, amerikai útja során Orbán Viktor ismét visszatért a „válságkommunikációhoz”: a magyar gazdaság a “bénultság állapotában van”, mondta ott, tovább hiteltelenítve álláspontját.

Ez az ellenzéki hangulatváltás azonban nem kedvez a Fidesznek. A bizonytalan szavazók kegyeiért ugyanis hitelességi versenyt kell folytatnia a két nagy pártnak, ahol az ellenzék „elismerése”, már ami a gazdaság helyzetét illeti, akár bocsánatkérésként is felfogható a választók szemében a kormánypártok irányába. Hitelességet veszteni pedig ezzel lehet a legjobban. A kormány jobban szerepelt, megnyerte a magyar gazdaság állapotáról szóló csatát. Ezt az eredményt mutatta a Gallup felmérése is, ahol 6 százaléknyi eddig bizonytalan szavazó csapódott az MSZP-hez, miközben a Fidesz nem erősödött.

A Political Capital már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a „minden, amit a kormány tesz, az rossz” politikájának hátrányos következménye lehet a Fideszre. A mindent elutasító ellenzéki magatartás egyik legfőbb hátránya ugyanis, hogy aki mindig farkast kiált, annak nem hisznek, amikor tényleg jönnek a farkasok.

És persze azt sem szabad túlbecsülni, hogy meddig tart a kormány sikere a bizonytalanok körében. Itt van például rögtön az újabb csata, az sms-kampány, amely újabb impulzus is a választók felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!