Hírek

2005.07.04. 06:02

A svájci úr sétálgatott az angol füvön

A versenyek versenyén a svájci Roger Federer sorozatban harmadszor nyert bajnoki címet, az amerikai Venus Williams 2000 és 2001 után lett ismét Wimbledon legjobbja.

Árvay Sándor

Játszi könnyedséggel, valóban szinte sétálgatva lépett a sportág legendái közé a 24 esztendős bázeli teniszkirály: a viadal több mint száz esztendős története során mindössze hét kollégájának sikerült a bravúr, hogy egymás után három alkalommal diadalmaskodjon. A brit Renshaw, a Doherty fivérek és Wilding múltba vesző győzelmi sorozata után a szintén angol Perry (1934–36), a svéd Borg (1976–80) és az amerikai Sampras (1993–95 és 1997–2000) jutott el a mesterhármasig (vagy tovább…).

Roger Federer szintén folytathatja, hiszen immár 36 mérkőzés óta veretlen az angol gyepen, megközelítve Borg 41-es győzelmi rekordját. A svájci világelső teljesítményét figyelve könnyen lehet, hogy évekig ismétlődik majd a 2003-ban elkezdett sorozat. Az idei viadalon mindössze egyetlen játszmát veszített. Az elődöntőben a 3. kiemelt (és 2002-ben wimbledoni bajnok) ausztrál Hewitt számára tartott tenisziskolát, a vasárnapi fináléban pedig a 2. kiemelt Roddick életét keserítette meg. Az amerikait két éve az elődöntőben, tavaly pedig a fináléban gázolta le, s a mostani „újrajátszásban” sem adott esélyt neki.

A döntők izgalmaihoz szokott publikum gyors „kivégzést” láthatott (6:2, 7:6, 6:4). Ellentétben a hölgyek fináléjával. A világelső (és 1999-ben wimbledoni győztes) Davenport, valamint az új évezred elején kétszer már bajnoki címet nyert Venus Williams amerikai döntője a dráma minden elemét magában hordozta. A korábban viszszavonulás gondolatával foglalkozó Davenport idei nagyszerű formáját igazolva zsebelte be az első játszmát. A folytatásban az egyre kevesebbet hibázó idősebb Williams nővér ledolgozta hátrányát. A döntő szettben 4:2-nél Davenport deréksérülés miatt megtorpant, ám fájós háttal később szinte még jobban játszott, mint annak előtte…

Eljutott a győzelem kapujába, 5:4-nél meccslabdája volt, 6:5-nél a bajnoki címért adogathatott, ám Venus erővel jobban bírta, s végül 4:6, 7:6, 9:7-tel begyűjthette a győztesnek járó hatszázezer fontot (220 millió forint). S lám, hiába a papírforma (Davenport a világelső, kettejük örökmérlegét 14-12-re vezette, legutóbbi négy összecsapásukat ő nyerte), ezúttal a 14. helyen kiemelt egykori világelső kerekedett felül. Azért ez sem mondható véletlennek, hiszen a Davenport elleni eddigi három wimbledoni meccsén mindig ő győzött. Miként ezúttal is. Lezárva egyúttal azt a sorozatot, amelyben két elveszített itteni döntő éktelenkedett: 2002-ben és a következő évben is kikapott a fináléban. Húgától, Serenától. Aki az idén egy tréfás-komoly sms-ben gratulált rögtön a finálé után. „Kaphatok egy autogramot?!” – jelent meg Venus telefonjának kijelzőjén a testvér üzenete.

A junioroknál Szávay Ágnes az ausztráliai két második hely és a párizsi győzelmi dupla után ezúttal egyesben elődöntős volt, párosban pedig a fehérorosz Viktoria Azarenka társaként bajnoki címet nyert. A döntőben az új-zélandi Marina Erakovic és a román Monica Miculescu ellen 6:7, 6:2, 6:0 volt az eredmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!