Hírek

2005.07.02. 06:19

A gépkocsi-forgalmazók büntethetők a roncsért

A gépjármű-kereskedők július elsejétől büntethetők is, ha nem gondoskodnak az általuk forgalmazott gépkocsikról, amikor azok roncsautókká válnak – például úgy, hogy erre szerződést kötnek megfelelő bontó-hasznosító cégekkel. Eddig azonban mindössze három szerződés született a forgalmazó és a bontó-hasznosító oldal képviselői között a hulladékhasznosítási kötelezettség átvállalásáról.

BAMA

Egy EU-irányelv, és a hulladékká vált gépjárművekről szóló kormányrendelet szerint, a gépjárműimportőrök és -forgalmazók legkésőbb csütörtökig köthettek szerződést egy bontó-hasznosító hálózattal, amelynek gondoskodnia kell megfelelő számú roncsautó átvételéről és feldolgozásáról. E szerződések híján, a legszigorúbb szankcióként péntektől, a gépjárműimportőrnek akár forgalmazási engedélyét is visszavonhatják, vagyis Magyarországon az adott márkakereskedő nem adhatna el egyetlen autót sem. A témával kapcsolatban Hibbeyné Joó Márta, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium környezetvédelmi osztályának vezetője elmondta: szerinte is módosítani kellene a gépjárművek forgalomból történő kivonásának szabályozását.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!