Hírek

2005.07.07. 06:22

A bocsánatos bűnök ellen nem elég a törvény

bíró ferenc

Világlátott barátom mesélte, hogy a nyugat-európai országokban egyre kevésbé divat a feketefoglalkoztatás, a tb-befizetés elsinkófálása vagy a jövedelem eltitkolása az adóhatóság elől. E bűnöktől ráadásul nem is csak a törvény szigora tartja viszsza a vállalkozókat. A büntetés a legtöbbjüket nem vágná a földhöz, van azonban egy olyan erő, amitől sokkal jobban tartanak: ez pedig a szakma kiközösítés. Akiről ugyanis mégis kiderül, hogy ügyeskedett, azon kaphatja magát, hogy nem hívják meg a kamarai összejövetelekre, a jó nevű cégek fogadásaira, de még egy koktélpartira sem. Ha egyszer oda a jó híre, összeomlik a kapcsolatrendszere, elfogy a bizalmi tőkéje, s így akár le is húzhatja a rolót.
Nálunk az efféle visszatartó erő még alig működik. Ha a cég megússza az APEH vagy munkavédelem ellenőrzését, a társaságban akár elismerést is arathat: milyen dörzsölt. Jól átvágta az államot, amelyiknek persze úgy kell. Megtalálta a kiskaput ott is, ahol mások balekok, kiscserkészek voltak.
A hazai közmorál állapotát látva kétségeim vannak arról, hogy eséllyel üzenhetünk-e hadat a feketemunkának vagy épp az adócsalásnak pusztán egy új törvénnyel. A betyárbecsület évtizedes, sőt évszázados beidegződéseivel nem lehet pusztán a jog fegyverével szembeszállni.
Már vagy 30 éve kérdeztem falusi emberektől: mi a nagyobb bűn, egy zsák műtrágyát lopni a tsz telepéről vagy egy csirkét a szomszédtól. Egybehangzó volt a válasz: az előbbi bocsánatos, az utóbbi a közmegbecsülés elvesztésével fenyegető bűn.
Ezért gondolom, hogy a szemléletmód megváltoztatása nem megy máról holnapra. A legjobb törvénynek sem lehet ugyanis hiánytalanul érvényt szerezni a közgondolkodás, ha úgy tetszik, a közítélet ereje nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!