Hírek

2005.07.21. 00:00

300 gyógyszer drágulhat

Mivel októbertől csak azok az orvosok írhatnak fel kiemelt ártámogatással gyógyszert, akik szerződésben állnak az OEP-pel, jó ezt a rendelésen előre tisztázni. Különben sokkal többet fizetünk a pirulákért.

Kaszás Erzsébet

[caption id="" align="alignleft" width="155"] Mielőtt elfogadjuk a magánrendelőben a vényt, kérdezzünk rá, szerződésben állnak-e az egészségbiztosítóval
[/caption]Megdöbbenhetnek azok a betegek a patikákban, akik magánorvoshoz járnak, és olyan betegségük van, aminek a gyógyszereire az állam (illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár) kiemelt támogatást ad. Hiszen, ha mondjuk eddig a migrénjükre az adott orvosságért ötezer forintot fizettek, akkor októbertől ez a szer 25000 vagy 35000 forintba kerülhet nekik. Példánk a gyógyszer neve nélkül ugyan, ám konkrét, és általában a gyógyszerárakhoz képest is rendkívül magas ár sem véletlen. A kiemelt támogatású orvosságok nagy csoportja ugyanis éppen azért kap nagy támogatást, mert rendkívül drága készítményekről van szó. És az októbertől életbe lépő szigorításnak éppen az a lényege, hogy kiemelt támogatással, a jellemzően igen drága gyógyszereket csak azok az orvosok írhassák fel, akik saját maguk is szerződésben állnak az OEP-pel. Tehát a pénztár azt is ellenőrizni tudja, hogy az adott betegnek az adott betegségre valóban erre a gyógyszerre van-e szüksége.

Az októbertől hatályos, módosított rendelet szerint „az OEP-pel nem szerződött és a gyógyító tevékenységet nem folytató” orvosok nem írhatnak fel kiemelt, 90 vagy 100 százalékos állami támogatással gyógyszert. Vagyis azok nem – magyarázza kérdéseinkre válaszolva dr. Kiss József, az OEP illetékes főigazgatója –, akik a magánrendelőkben folyó vizsgálatokért és a gyógyító munkáért sem kapnak társadalombiztosítási támogatást, tehát azt is a beteg fizeti meg. Továbbá azok sem, akiknek a magyar jogszabályok szerint orvosként joguk van receptet írni, de nem praktizálnak, mert más területen dolgoznak.

Ma már az egészségügyi finanszírozási rendszer sokkal bonyolultabb annál, mint hogy az állami, önkormányzati kórházakban, rendelőkben nem kell fizetni, mert a tébé fizet helyettünk, a magánorvosnál pedig igen. Hiszen egyrészt egyre több olyan magánrendelő létezik – a háziorvosok többsége például ilyen –, amelyik szerződött az OEP-pel, és kap is tébé-támogatást. Másrészt, ha a beteg nem biztosított, neki itt is, ott is fizetnie kell az ellátásért. Ezért mindazoknak, akik saját tudomásuk szerint magánrendelőbe járnak – merthogy külön fizetnek a kezelésért –, mielőtt elfogadnák az orvostól a megírt receptet, több dologra kérdezzenek rá!

Először is arra, hogy ez valóban olyan magánrendelő-e, amelyik szerződésben áll az OEP-pel. (Ha nem, jó, ha tudjuk: bizony a kezelésért is duplán fizetünk!) Majd tudakoljuk meg, hogy ha ugyanezt a gyógyszert háziorvos, szakorvos vagy minősített szakorvos, esetleg kórházban vagy klinikán írná fel, akkor az adott betegségre járna-e nekünk kiemelt támogatás. A kiemelt támogatás ugyanis – a rendkívül hosszú és pontos jogszabályi besorolás szerint – nem csak egyes készítményekre jár vagy nem jár. Például előfordulhat, hogy ugyanaz a gyógyszer alkalmazható egy enyhébb és egy komolyabb panaszokkal járó betegségre is. És a kiemelt támogatás csak a komolyabb betegségre jár, de arra is csak akkor, ha azt szakorvos állapítja meg.

Az orvosok jelentős része délelőtt mondjuk az OEP-pel szerződött kórházban vagy rendelőintézetben dolgozik, délután pedig a magánrendelőjében. Az általunk megkérdezett ilyen orvosok a rendeletmódosítást úgy értelmezik, hogy ez őket éppen e kettősség miatt nem érinti. Hiszen gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, hogy hol, melyik recepttömböt használják. Ez persze így van. De mint dr. Kiss József elmondta: a jogszabály szerint a magánrendelőjében az orvos elvileg nem használhatná a kórházi vagy rendelőintézeti receptkönyvet. Illetve ahhoz, hogy a beteg a kiemelt támogatású gyógyszerre jogosult legyen, mindenképpen meg kell jelennie az OEP-pel szerződött egészségügyi intézményben is, hogy a kezelésének az ottani nyilvántartásokban nyoma legyen.

A magánrendelőkben gyakran felírt gyógyszerek többsége – mint például az allergiagyógyszerek, a fájdalomcsillapítók, a nőgyógyászati és pszichés panaszokat kezelők – jellemzően nem tartoznak a kiemelten támogatott készítmények körébe. Ezek egy része vény nélkül is kapható, akkor támogatás nélkül. Az orvosok által felírtak pedig jellemzően 50-70 százalékos általános támogatást kapnak. És ebben a csoportban most nem történt szigorítás. A mintegy háromszáz kiemelten támogatott készítmény, amelyeket a szigorítás érint, a maga nemében mindegyik egyedi. Például a daganatos betegségekre adott erős fájdalomcsillapítókról, a krónikus csontritkulásra adható szerekről vagy a már említett, orvosilag igazolt migrénre adott gyógyszerekről van szó. Ezeket egyébként jellemzően nem a magánrendelőkben, hanem az OEP-pel szerződött szakorvosi rendelőkben írják fel a betegeknek.

Célszerű felíratni a vény nélkülit is, így olcsóbb

A vény nélkül kapható gyógyszerek nagy részét is érdemes felíratni az orvossal, mert úgy olcsóbb, hiszen állami támogatást kaphatunk rájuk. Azok az orvosok azonban, akik (saját maguk vagy munkaadó intézményük) szolgáltatási szerződésben állnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, megnézik, hogy kinek mit írnak fel, hiszen ha indokolatlanul költik a közösből a pénzt, elmarasztalják őket. Az OEP-pel nem szerződött magánorvosoknak azonban sem a száma, sem a tevékenysége nem nyomon követhető az állami pénztár számára. Tehát lényegében ellenőrzés nélkül fizeti ki az általuk felírt gyógyszerekre a támogatást. A mostani rendeletszigorítással ez a kör szűkült, amikor a kiemelt, 90 illetve 100 százalékos támogatással nem élhetnek az OEP ellenőrzése nélkül praktizáló orvosok. Ám az általános 50, illetve 70 százalékos támogatást nem vonták meg tőlük. Logikusan ez lenne a következő lépés, ha „a társadalommal elfogadtatható”.

A mostani rendeletszigorítással ez a kör szűkült, amikor a kiemelt, 90 illetve 100 százalékos támogatással nem élhetnek az OEP ellenőrzése nélkül praktizáló orvosok. Ám az általános 50, illetve 70 százalékos támogatást nem vonták meg tőlük. Logikusan ez lenne a következő lépés, ha „a társadalommal elfogadtatható”. Mielőtt elfogadjuk a magánrendelőben a vényt, kérdezzünk rá, szerződésben állnak-e az egészségbiztosítóval -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!