Hírek

2005.06.25. 00:00

Zsírosdeszka, sör, Duna-parti

Nyolcvanas évekbeli tóparti szalonnasütéses hangulat. Fémasztalok, ágybetétek, nádkerítés és olcsó csapolt sör. A Reggel ajánlja, hogy keressék meg, ha a szigeten járnak.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Napos időben egy szál nadrágban sütteti magát a fiatalság a Sarkkert fókatelepén. A többiek a nyolcvanas évekből itt maradt asztalok mellett iszogatnak, miközben a háttérben szól a dzsessz.
[/caption]Van egy hely a Margitszigeten, ahová érdemes beülni egy frissítőre. A Sarkkert nem egy csillogó-villogó, pálmafás, folyóparti bár, inkább egy minimalista kerthelyiség. Nem a tulajdonosok konkrét elképzelései miatt lett ilyen. Egyszerűen így alakult. Erre tellett, erre volt igény. – Szinte mindennap betérünk ide, miután letekertünk néhány kilométert a szigeten. Jólesik kifeküdni erre a placcra és meginni egy korsó barna sört – mondja az ütött-kopott fémkerítés melletti színpadszerű emelvényen hason fekve könyöklő Szántó Tamás. A huszonéves fiú alatt és mellett egy-egy valaha jobb időket látott piszkossárga ágybetét. A sütkérezőknek tették ki. – Ha süt a nap, akkor még napozni is lehet, ha az ember nem szégyenlős! – mondja nevetve. Márpedig ide nem olyanok járnak, akik takargatni akarnák magukat. Néha többen, egymás hegyén- hátán heverésznek a jobbára csak fókatelepnek nevezett – eredetileg együtteseknek kialakított – kisszínpadon. Mások a kék, piros, nyolcvanas évekbeli kerti partik kellékeként ismert fémasztalokat támasztják. Előttük műanyag poharak sörrel vagy fröccsel tele. A billegő faszékek mellett gazdáikra váró kerékpárok, babakocsik. Gyermeküket sétáltató anyukák is megfordulnak itt gyakran, barátnőik társaságában.

– Véletlenül találtam meg ezt a helyet, senkitől nem hallottam még róla – fordul el egy pillanatra a nyitott babakocsiban nyugodtan szemlélődő pelenkás porontyától Bihari Erika. – Nagyon szeretek kijönni ide a gyerekkel. A városban kevés olyan hely van, ahol a kocsival könnyedén elférünk. Ráadásul itt úgy érezzük magunkat, mint egy tóparti szalonnasütésen – szagol bele a fiatal anyuka a levegőbe, ahol már jó ideje ínycsiklandó illatok terjengnek. Este héttől éjfélig lehet helyben készített grillhúsokat, csirkenyársat kapni a Sarkkertben. A kevésbé éhes és hagyományhű vendégek sem maradnak éhen, nekik ott a zsírosdeszka lilahagymával.

Ez leginkább a nádkerítés tövében sorakozó, összetolt padokon ülő társaságok körében népszerű. Ők azok, akik sokszor telepednek át a kék-fehér sátortetővel védett egyetlen csocsóasztalhoz. Ami bizony néha kevésnek bizonyul. És egy kertmozinak, zenekaroknak is jutna hely itt bőven. – Most tárgyalunk több asztal beszerzéséről – nyugtat meg Bobák Ákos üzletvezető. – Más programok azonban nem igazán lesznek itt a nyáron, sajnos. Mi próbáltuk elérni az érintett önkormányzatoknál, hogy tarthassunk zenés rendezvényeket, koncerteket. De az elmúlt három évben nem jártunk sikerrel. A hangulatos Duna-partnak ez a hátránya. A víz messzire szétviszi a hangot. Arra azonban van lehetőség, hogy társaságok ide jöjjenek bográcsozni. Tavaly volt néhány biciklis-összejövetel és egy Barnuljunk együtt! elnevezésű egész napos zenés „mulatságot” is tartottunk, Dj–kel. Persze csak halkan. A Sarkkert szeptember végéig lesz nyitva, hétköznaponként öttől, hét végén déltől hajnalig. Névadó bázisa, a Klauzál téri Sark bisztró azonban egész évben várja a vendégeket. Az ittenihez hasonló, évek óta nem változó, alacsony árakkal. És persze a fiatal, vidám törzsközönséggel.

Évek óta változatlan, barátságos árak

Csirkenyárs 850 Ft

Grillezett tarja körettel 900 Ft

Zsíros kenyér 150 Ft

Melegszendvics 400 Ft

Csapolt Dreher (05,l) 360 Ft

Cserszegi fűszeres (0,1l) 220 Ft

Rostos narancslé (0,1 l) 100 Ft

Tejeskávé 240 Ft

Szénsavas üdítő (0,1l) 100 Ft

Ásványvíz (0,25l) 160 Ft

Royal vodka (0,05 l) 380 Ft

Ballantines (0,05l) 630 Ft

keressék meg, ha a szigeten járnak. Tóth Tímea Évek óta változatlan, barátságos árak Csirkenyárs 850 Ft

Grillezett tarja körettel 900 Ft

Zsíros kenyér 150 Ft

Melegszendvics 400 Ft

Csapolt Dreher (05,l) 360 Ft

Cserszegi fűszeres (0,1l) 220 Ft

Rostos narancslé (0,1 l) 100 Ft

Tejeskávé 240 Ft

Szénsavas üdítő (0,1l) 100 Ft

Ásványvíz (0,25l) 160 Ft

Royal vodka (0,05 l) 380 Ft

Ballantines (0,05l) 630 Ft Napos időben egy szál nadrágban sütteti magát a fiatalság a Sarkkert fókatelepén. A többiek a nyolcvanas évekből itt maradt asztalok mellett iszogatnak, miközben a háttérben szól a dzsessz. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!