Hírek

2005.06.06. 00:00

Vidám kutyanap a Belvárosban

Négylábúaknak és gazdáiknak rendezett kutyanapot a belvárosi önkormányzat. Többféle bemutatóval és előadással, például a kullancsokról. A cél a kulturált ebtartás népszerűsítése volt.

Rados Virág

Fanni nehézkesen lohol a fűben. Düb-düb-düb. Lelógó fülei mókásan giling-galangolnak a feje mellett. A karikán átugrik, de
a rudat ravaszul kikerüli. Ahhoz már nem fűlik a foga. – Melege van – szabadkozik kislány gazdája, a tizenhat éves Rády Rebeka. – Nem könnyű neki ilyenkor a maga húsz kilóját cipelnie. A basset hound erős csontozatú kutya. Fanni kétéves korától van a családnál. Attól a naptól kezdve, amikor beszökött a kertjükbe. – Rosszul tartották, bezárták egy apró ólba. Nem bírta már tovább szegény, keresett magának egy jobb gazdát. Végtelenül hálás nekünk, imád minket.

Az Erzsébet téri ideiglenes kutyakavalkád tagjai engedelmesen veszik az akadályokat. Van itt borzas fekete puli, karcsú magyar vizsla, tejeskávé színű aprócska mopsz. Füstös, ráncos pofácskája az öklömnyi csillogó szemekkel olyan, mint egy öregember arca, aki második gyermekkorát éli. Nem tágít gazdái, egy japán pár mellől. – Nagyon ragaszkodó – mosolyog az asszony, Yokoyama Noboru (37). – Még a vécére is utánunk jön. A házaspár örül a rendezvénynek. Már csak ezért is érdemes volt Magyarországra jönniük. – Japánban nincs ilyen kutyaprogram. De másmilyen se nagyon. Mindig csak a munka, a munka. Tévednek, hogy nálunk jobb az élet. Hogyan lehetne jó ott élni, ahol az embereknek nincs szívük?

A vizsla gazdája, egy angol férfi az angol kutyákról állítja ugyanezt. Peter Grace (41) Gödöllőn él magyar feleségével. – Angliában nem ilyen kedvesek a kutyák, mint a mi Krisztinánk – mutat a fejedelmi idomú ebre. – Játékos, mint egy kisbaba. A Gellért-hegyre járunk vele, ott kedvére kifutkározhatja magát a kutyabarátaival. Magas, fiatal nő nézi vágyakozó tekintettel a vizslát. Kiderül, az ő kutyájuk három hete pusztult el. – Megszakad a szívem – sóhajt Kármán Hajnalka (31). – De muszáj volt kijönnöm. Egyszerűen nem tudok kutya nélkül élni.

Pedig úgy néz ki, újabb kedvenc nem lesz. A lány édesanyja nem akarja. Túl sok tragédia történt már. – Bubu infarktusban halt meg – meséli Hajnalka. – Előtte a német juhászunk felnyalta az utcán egy tüzelő szuka vizeletét, amibe valaki ciánt tett. Ilyen szemét emberek vannak. Egy másik kutyánk epilepsziás beteg volt. Fájó űrt hagytak maguk után. Teljesen elfogadják az embert, feltétel nélkül. Csak ők tudnak ennyi szeretetet adni.

A rendezvényre a rendőröket is meghívták. Elvégre a rendőrkutya egy külön faj. A BRFK-sok egyik büszkesége Tyson. És ugyan milyen ebet nevezhettek volna el a félelmetes bokszolóról, ha nem egy hatalmas, fekete rottweilert?  – Végtelenül okos és megbízható – jellemzi a gazdája. – Betöréshez mentünk ki, a tettes el akart menekülni. Többször felszólítottuk, de hiába. Akkor eresztettük utána Tysont. Azonnal ledöntötte, szájkosárban is úgy megfogta, hogy nem szabadulhatott.
A kutya ébersége a bemutató után sem csökken. Amikor az autó ablakán idegen hajol be, gyanakodva ugrik fel hátul. Mintha csak azt mondaná: „Szolgálok és védek.”

Védjük őket is a kullancsoktól!

A kullancs elleni védekezés három fontos szabályát dr. Muzsay András ismertette:

1. Havonkénti kezelés olyan szerrel, amellyel megelőzhetők a kullancs általi betegségek (pl. Frontline cseppentő és spray)

2. Védőoltás a kutyáknak (Lyme-kór ellen)

3. Minden séta után vizsgáljuk át a kutyát

Ha kirándulni megyünk a családdal, ahol lehet, a tűző napon sétáljunk. A kiszáradt testre a kullancs nem reagál.

1. Havonkénti kezelés olyan szerrel, amellyel megelőzhetők a kullancs általi betegségek (pl. Frontline cseppentő és spray)

2. Védőoltás a kutyáknak (Lyme-kór ellen)

3. Minden séta után vizsgáljuk át a kutyát

Ha kirándulni megyünk a családdal, ahol lehet, a tűző napon sétáljunk. A kiszáradt testre a kullancs nem reagál. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!