Hírek

2005.06.09. 00:00

Újra ömlött a szennyvíz a fóti utcákon

Fóton, a Vasútsor utcában és környékén hétfő délután négytől ismét elviselhetetlen volt a bűz.

Zsidai P.

[caption id="" align="alignleft" width="193"] A dunakeszi csőtörés miatt engedték vissza a szennyvizet Fótra
[/caption]A kerítéshez közel húzódó elvezetőben ugyanis csapadék helyett szennyvíz folyt. A Reggel egy hónapja számolt be a legutóbbi szennyárról, amelyhez hasonlóra tavaly novemberben és idén januárban is volt példa. A nyitott csatornát ugyanis a Göd–Fót–Dunakeszi szennyvízhálózat túlfolyójaként is használják rendkívüli esetben. Egy hónapja a csatornaaknába dobott pozdorjalemez okozta a bajt, most pedig a dunakeszi Szent István utcában még pénteken keletkezett csőtörés.

A hét végén rendben működött a Dunamenti Regionális Vízművek (DMRV) mozgó szivattyúja, ami egy aknába emelte a szennnyvizet, de hétfő délutánra eltömődött. Ekkor kellett visszaengedni Fótra az óránként ötezer köbméternyi mocskos levet. Az esetről az ÁNTSZ-t azonnal értesítette a környéken lakó Borosné Emődi Irén, akinek már 1986 óta van része ilyen esetekben. A Reggel helyszínre érkezésekor már sikerült újraindítani a szivattyút, az elvezető kezdett kitikkadni. A DMRV munkatársai több kiló klórt szórtak szét a szennyezett csatornában.

Hasonló eset bármikor előfordulhat. A Dunakeszi alatti, harminc éve lefektetett betoncsöveket ugyanis alaposan kikezdték a kénes gázok. Két hete ugyancsak a Szent István utcában tört fel a szennyvíz, amikor egy teherautó alatt beszakadt az alámosott úttest. Alig cserélték ki a csöveket, néhány nappal később feljebb repedtek el. Már ezeket is kicserélték, amikor méterekkel odébb törtek el a csövek. Vörös József, az ÁNTSZ dunakeszi intézetének vezetője lapunkkal közölte, javasolni fogja, hogy véglegesen zárják le a vasútsori szennyvíztúlfolyót.

Nincs merre terelni

Értesülésünk szerint több száz kilométernyi vezetéket kellene kicserélni, hogy megnyugodhassanak a lakók. Erre legalább öt évet kell várni. A munkálatokat jelentősen hátráltatja, hogy csak egy gerincvezeték van. Nincs hova terelni a rengeteg szennyvizet, az elkerülő vezetékek keresztmetszete nem tudja befogadni az áradatot. A helyzetet nehezíti, hogy a lakók egy része a csapadékvizet törvénytelenül a szennyvízcsatornába vezeti. Az önkormányzat pedig nem akar fellépni velük szemben.

A helyzetet nehezíti, hogy a lakók egy része a csapadékvizet törvénytelenül a szennyvízcsatornába vezeti. Az önkormányzat pedig nem akar fellépni velük szemben. A dunakeszi csőtörés miatt engedték vissza a szennyvizet Fótra -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!