Hírek

2005.06.21. 00:00

Tizenévesek veszélyben

A család védőszárnyai alól kilépő 15-16 éves korosztály a legveszélyeztetettebb. Hiányzik a drogproblémát átfogóan kezelő intézményrendszer.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A 15-16 évesek a család „szigora” alól kikerülve kerülhetnek kapcsolatba a kábítószerekkel. Megváltoztak a közösségek rítusai.
[/caption]Az elmúlt tíz évben nemcsak Európában, de Magyarországon is erősödött a kábítószer-használat, igaz, hazánk még nem érte el az uniós országok drogfogyasztási átlagát. Ennek ellenére a hazai piacon is egyre több droghoz lehet hozzájutni, vezet a marihuána, de az amfetamin és ecstasy is „népszerű” kábítószer idehaza. Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára a kábítószer-ellenes hét budapesti nyitórendezvényén a kormány drogstratégiájáról szólva elmondta, a szaktárca tevékenységének központjában a megelőzés áll. Céljuk elsősorban a legveszélyeztetettebb korosztály, vagyis a 15-17 évesek, továbbá a szülők és szakemberek felvilágosítása. Mesterházy Attila kiemelte, Magyarország korábban tranzitországnak számított, mára azonban egyre több és többféle drog érkezik hazánkba. Úgy vélte, míg korábban a rosszabb anyagi helyzetben lévő családokat érintette elsősorban a probléma, addig manapság nincs olyan család, mely ne lenne kitéve veszélyeknek. Az államtitkár leszögezte: a kormány nem kíván változtatni drogpolitikáján, azaz a kábítószerek valamennyi fajtáját tiltja, ugyanakkor a segítségre szoruló kábítószer-fogyasztók védelmében az elterelés intézményét sem szüntetik meg.

Hasznosnak tartja a hét programjait Funk Sándor, a fővárosi Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának osztályvezető főorvosa, mondván: legalább ráirányítja a társadalom figyelmét a kábítószer-problémára. Funk doktor ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, éppen a fiatal, veszélyeztetett korosztály van a kezelések szempontjából a legroszszabb helyzetben. Lapunknak elmondta: a 15-17 éves korosztály kezelése intézményi háttér hiányában alig van megoldva. A drogproblémákkal küzdő tizenévesekkel legtöbbször ugyanis a kórházi gyermekosztályok már nem, a pszichiátriák pedig még nem tudnak mit kezdeni. A főorvos halaszthatatlannak tartja olyan intézményrendszer létrehozását, mely a kábítószer-problémákat átfogóan, azok szociális hátterét is figyelembe véve próbálja meg kezelni.

A kábítószer-ellenes hét során az ország több pontján tartanak felvilágosító rendezvényeket állami szervezetek és civil csoportok. Június 26-a 1987 óta a drogellenes küzdelem világnapja, az ENSZ e napon szólított fel a kábítószer elleni összefogásra és az átfogó nemzetközi beavatkozás szükségességére.

Cigitilalom várható

Dohányzással kapcsolatos „zéró toleranciát” kihirdetésére készül az Egészségügyi Minisztérium az iskolákban és egészségügyi intézményekben: ezeken a helyeken senki sehol nem gyújthatna rá. A minisztérium nehezítené a cigarettához jutást: az árusítását engedélyhez kötnék, egyes helyeken pedig betiltanák a cigaretta eladását.

Tibay Gábor Cigitilalom várható Dohányzással kapcsolatos „zéró toleranciát” kihirdetésére készül az Egészségügyi Minisztérium az iskolákban és egészségügyi intézményekben: ezeken a helyeken senki sehol nem gyújthatna rá. A minisztérium nehezítené a cigarettához jutást: az árusítását engedélyhez kötnék, egyes helyeken pedig betiltanák a cigaretta eladását. A 15-16 évesek a család „szigora” alól kikerülve kerülhetnek kapcsolatba a kábítószerekkel. Megváltoztak a közösségek rítusai. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!