Hírek

2005.06.15. 06:00

Tizenegy nap, kilenc meccs

Holnap Kína ellen kezdi a hivatalos szezont a magyar vízilabda-válogatott. A portugaletei Világliga-selejtező nyitómeccsével együtt júniusban kilenc mérkőzést játszik a csapat.

Malonyai Péter

Nincs könnyű dolguk az Athénban (is) olimpiai aranyérmet nyert magyar pólósoknak, hiszen az idény valamennyi nagy tornájának (Világliga, világbajnokság) címvédőként vág neki, és ugyebár a rang kötelez. A június a legsűrűbb, hiszen két Világliga-megméretés (Portuga-lete, Margitsziget) mellett még a hagyományos Unicum-kupán is vízbe száll a csapat – természetesen szintén címvédőként.

Kemény Dénes szövetségi kapitány nemrégiben arról beszélt, hogy az athéni diadal után beleférne a pakliba, hogy kísérletezzen a júliusi montreali világbajnokságon, ám a magyar póló presztízse miatt nem teheti. Ideértve azt is, hogy vízilabdában a bírók már csak olyanok, hogy azonnal előítéletük támad, ha a világ legjobbja nem a legjobbját nyújtja. Így aztán a kapitány nem Montrealban, hanem Montreal előtt kísérletezik. A Világliga spanyolországi és margitszigeti fordulójában és persze az Unicum-kupán. Arra persze senki ne számítson, hogy darabokra szedi athéni aranyérmes csapatát. Ugyan miért tenné? Mondja is, hogy legfeljebb három helyen változik majd meg a „dream team”. Nos, két név már ismert, hiszen Varga Tamás a mostani szezonra, Benedek Tibor pedig szándékai szerint véglegesen búcsút intett a válogatottnak.

A felkészülést bő kerettel kezdte Kemény Dénes, azóta csökkent a létszám, legutóbb Hosnyánszky Norberttől, Gór-Nagy Miklóstól és Katonás Gergőtől vált meg. Benedek távozásával új csapatkapitánya van a gárdának, Kásás Tamás. Tudása, tekintélye mellett azért is érthető, hogy ő a játékosok szószólója, mert eddig Benedek Tibor „helyettese” volt, márpedig ez is kötelez. Kásás mindenesetre anynyit már elöljáróban leszögezett, hogy sem pótolni, sem helyettesíteni nem akarja Benedeket, nem változtat a saját stílusán, ami természetesen nem jelenti azt, hogy ne szolgálná minden erejével a csapatot. Sőt!

A gárda a felkészülés jegyében kétszer megmérkőzött a szlovákokkal (13-2, 13-3), és kétkapuzott a Budapesten készülő horvátokkal is. Ezekről a meccsekről csak annyi szivárgott ki, hogy hasznosak voltak. És az, hogy jó esély van arra, hogy a horvátok az olimpiai leszereplés (10. hely) után ismét rangjukhoz méltóan pólózzanak. Erre garancia lehet, hogy Ratko Rudic a szövetségi kapitányuk, aki volt már olimpiai aranyérmes a jugoszláv (1984, 1988) és az olasz válogatottal (1992) is.

A magyar csapat tizenegy nap alatt kilenc meccset játszik hat ország legjobbjai ellen. Közülük elsősorban a spanyolok, a görögök és az oroszok elleni mérkőzés számít majd igazi mércének, már amennyire levonhatók messzemenő következtetések akkor, amikor a világbajnokság, a világbajnoki címvédés a fő cél. Tehát az első lecke a Világliga, amely tornán eltérőek a szabályok a megszokotthoz képest. Nem kilenc-, hanem nyolcperces negyedeket játszanak két-, öt-, majd újra kétperces szünetekkel. A mérkőzéseknek mindenképpen lesz győztese. Ha a lefújáskor döntetlen az állás, öt méterről lőtt büntetődobások döntenek. A győztesnek három pont jár, ha a rendes játékidőben nyer, és kettő, ha ötméteresekkel dől el a meccs. Ilyenkor a vesztes csapat is kap egy pontot. Az eltérő szabályok azt szolgálják, hogy eladhatóbb legyen a sportág. Elsősorban a hirdetőknél. Őket szolgálja az ötperces nagyszünet, ennyi időbe sok reklám belefér.

A tavalyi 360 ezer amerikai dollárral szemben most 430 ezret osztanak szét. A belgrádi hatos döntőbe be nem jutó csapatok 15-15 ezer dollárt kapnak. A zárótornán a hatodik 25, az ötödik 30, a negyedik 35, a harmadik 50, a második 70, a győztes 100 ezer dollárt tehet zsebre. Ha a magyar csapat nyer, annak is örülhet, hogy a három egymást követő olimpián (1908, 1912, 1920) győztes Nagy-Britannia mellé lép azzal, hogy egy világversenyt háromszor egymás után megnyer.

Világliga-selejtező, Portugalete (Spanyolország):

június 16. Magyarország–Kína

június 17. Magyarország–Kanada

június 18. Magyarország–Spanyolország

Unicum-kupa, Margitsziget:

június 21. Magyarország–Kína

Magyarország–Oroszország

június 22. Magyarország–Kanada

Világliga-selejtező, Margitsziget:

június 24. Magyarország–Ausztrália

június 25. Magyarország–Görögország

június 26. Magyarország–Oroszország

június 16. Magyarország–Kína

június 17. Magyarország–Kanada

június 18. Magyarország–Spanyolország

Unicum-kupa, Margitsziget:

június 21. Magyarország–Kína

Magyarország–Oroszország

június 22. Magyarország–Kanada

Világliga-selejtező, Margitsziget:

június 24. Magyarország–Ausztrália

június 25. Magyarország–Görögország

június 26. Magyarország–Oroszország -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!