Hírek

2005.06.25. 00:00

Szétverték a határzárat

A szerb csendőrség szétverte péntek délután a piaci árusok útblokádját a kelebiai határátkelőnél. Helyszíni beszámolók szerint csaknem százötven csendőr – a rendőrség különlegesen kiképezett osztagának tagjai – nekirontott a kelebiai határátkelőt eltorlaszoló mintegy kétszáz tüntetőnek és áttörte a kordont. A tüntetők azonban nem távoztak el azonnal a helyszínről, közvetlenül a határátkelőhöz vezető főút két oldalán várakoztak. A rendőrség előállított néhány tiltakozót, a belgrádi sajtó egy sérültről tud.

Tapodi K.–Szabó P. A.

Ezt megelőzően a szerb határellenőrzők péntek délelőtt negyed 9-kor lezárták a tompai közúti határátkelő másik oldalán lévő Kelebia határátkelőhelyet. Sem a személy-, sem a teherforgalmat nem engedték be Szerbiába – tájékoztatott a helyzetről Kovács Iván alezredes, a határőrség szóvivője. A határállomáshoz vezető út szinte teljesen kihalt volt, csak egy-két kamion álldogált a pihenőhelyeken. A tompai kamionterminál szinte teljesen megtelt. A zömében szerb sofőrök árnyékos helyekre húzódtak. A túloldalról még a bicikliseket is visszairányították. A magyar határőrök ezért már jóval a tompai határátkelő előtt átirányították a forgalmat Röszke, illetve Bácsalmás felé.  Röszkénél a kamionosoknak tegnap délelőtt már 3 órát kellett várakozniuk a kilépésre.

Habár a tüntetőkről mindenhol azt mondják, hogy piaci árusok, nem kell hétköznapi kofákra gondolnunk. Tulajdonképpen egyszerű csempészek, akik átjárnak Magyarországra, a határ közelében bevásárolnak a nagy szupermarketekben. Ötvenezer forint feletti vásárlás esetén a határon áfa-visszatérítést kérhetnek és kapnak. Utána a szabadkai és más piacokon háromszoros áron kínálják a Szegeden vagy Baján vásárolt portékát. Ez a fajta bevásárlóturizmus még a milosevici rezsim idején vált legális megélhetési formává Szerbiában. Ezt szeretné most felszámolni a belgrádi kormány. Mivel azonban a csempészek nem tudják igazolni portékájuk eredetét, az új, adótarifákat is nyilvántartó pénztárgépeket sem tudják használni rendeltetésszerűen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!