Hírek

2005.06.29. 00:00

Szeptembertől mindenkit értesít a földhivatal

Szeptembertől indul az új földhivatali szolgáltatás: aki igényt tart rá, folyamatosan értesülhet arról, történt-e változás a tulajdoni lapján. Az új informatikai fejlesztés célja, hogy az ügyfelek biztonságban érezhessék magukat, ne fordulhasson elő, hogy tudtuk és beleegyezésük nélkül valaki illetéktelenül, hátsó szándékkal módosítja az adatokat.

V. G.

Vagyis egyértelműen a lakásmaffia tevékenységének visszaszorítása a cél. A fejlesztések két irányban folynak, az egyik – s ez fejeződik be hamarabb – lehetővé teszi, hogy az ügyfél a megadott e-mail címre automatikus értesítést kapjon, ha a tulajdoni lapját érintő változás átvezetésére kérelem vagy más beadvány érkezik. A következő lépésben az SMS-értesítés műszaki feltételeit teremtik meg. Várhatóan
a jövő év januárjától indulhat a szolgáltatásnak ezen része. Mindezt az elmúlt évek során végrehajtott földhivatali fejlesztések, a digitális ingatlan-nyilvántartás megteremtése teszi lehetővé. Enélkül elképzelhetetlen lenne, hogy az ország bármely ingatlanjáról pillanatok alatt információkat nyerhessenek.

A speciális informatikai szolgáltatás ötletgazdája az agrártárca volt, ám elegendő pénz híján – piaci alapon – külső forrásbevonással valósul meg a fejlesztés. Az elképzelések szerint éves előfizetéssel lehet hozzájutni a szolgáltatáshoz, ennek díja 1500–2500 forint körül alakul ingatlanonként, attól függően, milyen értesítési formát, illetve hány üzenetet magában foglaló csomagot választ az ügyfél. A földhivataloknál lehet szerződést kötni a szolgáltatásra egy formanyomtatvány kitöltésével. A megrendelést évente meg kell ismételni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!