Hírek

2005.06.11. 00:00

Szabványosítják a különböző formájú fekvőrendőröket

A fekvőrendőrök szabványosítását kezdeményezi Horváth Csaba II. kerületi polgármester. A sebességcsökkentő szerkezetek minősége és kialakítása kerületenként, sőt néhol utcánként változik. Emiatt számos bosszúság éri az autósokat. A rosszul megépített bordákon könnyen koppanhat a lökhárító. Rosszabb esetben az alváz sem ússza meg a találkozót.

Kiss Gergely

- Nemrég új, műszakilag biztonságos fekvőrendőrt terveztek a Magyar Autóklub és a Budapesti Rendőr-főkapitányság szakértői - mondta lapunknak Horváth Csaba. - Ezen még az alacsonyabb építésű gépjárművek is a legnagyobb biztonságban haladhatnak át. Az utcát keresztező szerkezetet több méter szélesre tervezték, kevésbé meredek felhajtóval. Az elkészült javaslat szerint az építményeket figyelemfelkeltő táblával jelölnék meg. Így rossz látási viszonyok mellett sem okoznának kellemetlen meglepetéseket az esetleg figyelmetlenebb gyorshajtó sofőröknek.

Budapesten több ezer fekvőrendőrt építettek az elmúlt években. A sebességcsökkentőket kizárólag mellékutcákban lehet elhelyezni. Kiépítésüket általában a lakók kezdeményezik, akik aláírásgyűjtési akciókkal nyomatékosítják kérésüket. Több helyen ugyanakkor feleslegesen késztetik megállásra az autósokat, így a kerületek ma már alaposabb vizsgálódás után adnak engedélyt a küszöbökre.

- Jó esetben egy sebességkorlátozó KRESZ-tábla is elegendő lenne, ám ezeket sokan nem veszik figyelembe - mondta Horváth Csaba. - Ezért országgyűlési képviselőként kezdeményezem, hogy a jövőben minden településen egységes fekvőrendőrök vigyázzanak a gyalogosokra. Budapesten az útfelújításokkal egy időben kellene az új szigeteket megépíteni - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!