Hírek

2005.06.08. 06:56

Saját csúcsát döntötte meg a rekordtartó serpa

Az Appa nevű serpa az elmúlt héten a tizenötödik alkalommal jutott fel a világ tetejére. A negyvennyolc esztendős nepáli hegyivezető huszonnégy alpinistával és tizenegy további serpával mászta meg a Mount Everestet.

Gyulay Z.

A serpák a legnagyobb himalájai népcsoportot alkotják, amely különleges tapasztalatokat szerzett hegyivezetőként és málhahordóként. Appa, mint annyi más serpa, korán kezdte a vándorok és a világ legmagasabb csúcsát megmászók fölszerelésének a cipelését. A hegy tetejére 1989-be jutott el először.

A Mount Everest – tibeti nyelven a Csomolungma (magyarul a Föld Legjóságosabb Istenasszonya) – Tibet és Nepál között emelkedik, 1920 és 1952 között több expedíció is megpróbálta bevenni, de a legmagasabbra jutott svájci csapat is csak ezer lábnyira tudta a csúcsot megközelíteni. A ma is élő ausztrál Edmund Hillary 1953. május 29-én ért fel a tengerszint felett 8848 méterre emelkedő csúcsra. Bár hivatalosan őt tekintik az első embernek a világ tetején, egyvalaki mégis megelőzte: a serpája, Tenzing Norgay.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!