Hírek

2005.06.02. 06:09

Rita Marley a Millenárison

Ma este a Millenáris Parkban fellép a reggea-király felesége, Rita Marley. A koncertre megjelent az ötvenkilenc éves énekesnő kötete is, az Életem a reggae királlyal.

Tornai Szabolcs

Közkeletű tévedés, hogy a világhírű Bob Marley-szám, a No Woman, No Cry azt jelenti: nincs nő, nincs sírás. Pidzsin keveréknyelven annyit tesz: „Ne, asszony, ne sírj!” Már csak azért is kell végleg eloszlatni a széles körben elterjedt félreértést, mert Marley életében – állhatatos feleségén, Ritán kívül – még számos nő kapott helyet.

Rita Marley az asszonyok gyöngye, aki önzetlenségével és nagylelkűségével példát mutat nőknek és férfiaknak egyaránt. Mindössze tizenkilenc éves volt, amikor 1966-ban hozzáment a szintén fiatal, huszonegy éves Bob Marleyhoz. Bár már elindult szólókarrierje, beszállt férje együttesébe vokálozni. Mindenben hőn szeretett hitvese mellett állt, egészen Bob 1981-es haláláig. Pedig férje nemhogy hű lett volna hozzá, hanem még el is titkolta házasságukat. Bob szabadon váltogatta szeretőit, akiktől gyermekei is születtek. Rita asszony a közös gyerekeken kívül többüket is felnevelte. Megesett, hogy az idegen csecsemő születésekor a bábáskodást is vállalta. Bob mellett volt 1976-ban, amikor merényletet követtek el ellenük, és nem hagyta el férjét akkor sem, amikor Bob rákban szenvedett.

Bob halála után Rita saját lemezekkel rukkolt elő, folytatta húsz éve abbamaradt szólókarrierjét. Nem világhírű férje hátán kapaszkodott fel a rivaldafénybe, hanem önerőből. Idős fejjel is turnézik együttesével, és zenetörténeti esemény, hogy ma este a Millenáris Parkban ad koncertet. Önéletrajzi kötete, az Életem a reggae királlyal (Nyitott Könyvműhely Kiadó) már olvasható magyarul. Rita asszony mindent elmond életéről és a férje mellett töltött évekről. Mint az előszóban írja: „Akárhonnét is szól éppen a hangja, ő mindig, mindenhol mellettem van… a legtöbb ember csak őt hallja. Én viszont magamat is hallom, a saját hangomat”.

Rita Marley

Kuba, 1946. július 25.

Jelenleg Ghánában él.

Főbb lemezei: 1980: Rita Marley, 1981: Who Feels It, Knows It, 1991: We Must Carry On, 2003: Sings Bob Marley… and Friends, 2004: Play Play

Jelenleg Ghánában él.

Főbb lemezei: 1980: Rita Marley, 1981: Who Feels It, Knows It, 1991: We Must Carry On, 2003: Sings Bob Marley… and Friends, 2004: Play Play -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!