Hírek

2005.06.04. 00:00

Rendelni a hálón, utazni irodával

Az utazási irodákon keresztül történő külföldi utazást tartják a legbiztonságosabbnak a szakemberek. Sokan azért választják a világhálót, mert úgy gondolják, így olcsóbban jutnak szálláshoz. A bankkártyás fizetésnek azonban veszélyei is vannak.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="159"] Az internetes böngészés után ajánlatos utánanézni, hogyan járunk jobban. A fizetés is óvatosságot kíván.
[/caption]Egyre többen böngészik a világhálót, hogy a technika segítségével válasszanak maguknak nyaralási célpontot. A kínálat óriási. Belföldi rendeléskor a travelport.hu, vendegvaro.hu és belfoldiszallas.hu oldalakat érdemes felkeresni. A határokon túli utak értékesítésében a startutazas.hu, a hurranyaralunk.hu és a budavartours.hu honlapokat tartják a legerősebbnek. Utóbbi három iroda tavaly közel kétmilliárd forintért adott el külföldi utazásokat – tudtuk meg Geri Károlytól, a Start Utazási Iroda vezetőjétől.

Csak a startutazas.hu-n 1700-féle ajánlat található. Miután az ajánlatok döntő többsége szeptember közepéig szól, ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 250 indulási időpontra lehet jelentkezni. A felsorolt honlapokon olyan utak választhatók, amelyeket a nagy utazásszervező cégek megvásároltak, s utazásközvetítők révén árusítanak. Az árban benne van a szálloda, az utazás költsége, a reptér és a szálloda közti szállítás. Ha valaki online módon, közvetlenül keresi föl az úti cél szállodáit, általában rosszabul jár. Észak-Afrikában, Egyiptomban, Tunéziában akár az irodai ár kétszeresébe is kerülhet a közvetlen rendelés költsége. Ide ugyanis menetrendszerű géppel lehet menni, s a szobát is csak pultáron lehet kibérelni. Ez pedig jóval drágább, mintha egy szállodai szobákat tömegével vásárló nagykereskedő révén beszerzett szállást kötne le valaki.

Horvátországban most tetszés szerint lehet szállást találni. Az ár nagyjából ugyanannyi helyben is, mint a világhálós kínálatban vagy némileg olcsóbb is. Júliusban, augusztusban – főleg a magyarok által keresett – helyeken, két-, háromcsillagos szállodákban, apartmanokban azonban egy gombostűt sem lehet leejteni. Érdemes tehát előre gondoskodni a szállásról.

Az egyéni online foglalások velejárója általában az előleg, bár a gyakorlat teljesen változó. A minimális öszegű biztosítéktól a teljes árig terjed a skála, szállodája válogatja. Amennyiben a szállodának nincs Magyarországon képviselete, csak banki átutalással lehet rendezni a számlát. Az OTP-nél forint alapú folyószámlát vezetők például személyesen a bankban intézhetik ezt el vagy – ha van rá szerződésük a pénzintézettel – a házibankkal, az interneten keresztül. Azért kedvező így fizetni, mert a bank vételi árfolyamot fizettet az ügyféllel. A napokban például 260,23 forint volt az euró eladási ára, és ugyanazon a napon 252,61 forint a vételára. Így az átutalással eurónként nyolc forintot spórolhatott az utazó. Ha vállalkozói számláról egyenlíti ki az összeget, akkor is ugyanilyen árfolyamon teljesítheti az átutalást. Ehhez még az átutalási költség jön hozzá, ami százezer forint értékű euróátutalás esetén lakossági folyószámláról kétezer, vállalkozóiról háromezer forint. A CIB-nél a vállalkozói folyószámláról történő átutalás eurónként durván három forinttal olcsóbb, mint a lakossági folyószámláról. A külföldi szállodák számlaszáma előtt megadott kódok a bankok azonosítására szolgálnak. Ezért ezeket nagyon pontosan kell megadni, mert tévedés esetén rossz helyre megy az utalás. Ezután nehezen lehet ismét a pénzünkhöz jutni.

Célszerű azzal is számolni, hogy az előlegek legalább tíznapos utazás után érkeznek meg a külföldi címzetthez, esetleg még később. Molnár Gabriella, a Magyar Utazásszervezők Szövetségének elnöke az irodákon keresztül történő utazást tartja biztonságosabbnak. Fölhívta a figyelmet arra is, hogy ha valaki az interneten keresztül, bankkártyával fizet, meg kell adnia a kártyaszámot, a tulajdonos nevét, a kártya érvényességi idejét. Vagyis minden adatot, amelyek illetéktelenek tudomására is juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!