Hírek

2005.06.29. 00:00

Olcsóbb lehet a villany is

Az általános forgalmi adó kulcsának 25-ről 20 százalékra történő csökkentése a teljes fogyasztói kosár felét érinti jövőre.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="307"] A ruházati termékek forgalmi adója is öt százalékkal csökken, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy olcsóbb is lesz az öltözködés
[/caption]Az elmúlt évek tapasztalatai azt jelzik, hogy ha nálunk egy termék adója csökkent, attól az adott jószág még nem lett olcsóbb. A legszebb példa erre a szellem tápláléka, a könyv, amelynek forgalmi adóját 12-ről 5 százalékra mérsékelte az adótörvény, ám a könyvek fogyasztói ára mégis tovább kúszott felfelé – mondta lapunknak Mináry Borbála, a Központi Statisztikai Hivatal fogyasztói árosztályának vezetője. A szakértő mintegy magyar sajátosságként értékelte, hogy például az üzemanyag ára, ha csökken, nem lesz tőle olcsóbb semmi, ám ha nő, az emelkedés azonmód begyűrűzik a fogyasztói árakba. Az áfa kulcsának csökkenése az élelmiszerek csaknem egyötödét érinti, ha a kereskedelem követi a kormány elképzeléseit, akkor a kávé, a tea, az üditőitalok, a gyümölcslevek, a csokoládé, a kakaó és a fűszerek ára is eshet 5 százalékkal. Figyelembe véve persze, hogy ezek szabad áras termékek, s egyáltalán nem biztos, hogy a gyártók, a kereskedők szót fogadnak a kormánynak és a tervezetet nyilván törvényre emelő parlamentnek.

A szolgáltatásokra még inkább igaz ez a megállapítás. Egy szobafestő nem fogja kevesebbért kimeszelni a lakást – érvelt Mináry Borbála – pusztán azért, mert az általános forgalmi adó kulcsa öt százalékkal kevesebb lesz 2006 januárjától. Ez a fogyasztói árak változásának történelmi tapasztalata. A változás tehát vélelmezhetően a legkevésbé a szolgáltatások árait érinti majd. Ott, ahol lényegében hatósági – vagy legalábbis a hatóságokkal egyeztetett – árak működnek, viszont katonásan érvényesülhet az árakban az adó mérséklésének nemzeti gondolata. Így csökkenhet az üzemanyag, a villamos energia és a telefonálás ára, hisz ezek mind a 25 százalékos áfakulcsba soroltak. A piaci áraknál azonban egyéb terméknél sincs garancia arra, hogy az árak kövessék a kormány adópolitikáját. Ez igaz a ruházati termékekre és a tartós fogyasztási cikkekre is, amelyek szintén mérsékeltebb forgalmi adósávba kerülnek. Összességében az állam bevételei csökkennek, a lakossági terhek azonban csak ennél kisebb mértékben mérséklődnek – véli a KSH szakértője.

A kormány persze eltökélt, áll a vártán, az adóreformot bejelentő Gyurcsány Ferenc ugyanis sejtelmes nyilatkozatot tett ebben az ügyben. „Árat fogunk figyelni, hogy az, amiről a közösből lemondunk, az ne a kereskedők zsebét vastagítsa, hanem a vásárlók pénztárcájában maradjon” – közölte a kormányfő. Hogy mindezt miként kívánják elérni, erről tegnap még nem volt hajlandó elárulni semmit lapunk érdeklődésére Veres János pénzügyminiszter. A tárca kommunikációs főosztályának helyettes vezetője, Kőszegi Márk viszont úgy fogalmazott, a kormánynak van muníciója a tarsolyban, van olyan eszköz a kezében, amellyel a fogyasztóvédelem érvényt tud szerezni annak, hogy az adócsökkentésből valódi, a lakosság, a háztartások által is érzékelhető árcsökkenés váljon az érintett termékek és szolgáltatások körében.

A változás elméletileg a gépjárműveket is érinthetné, de nem fogja. A gépkocsik ára ugyanis az áfa mérsékléséből eredően nem lesz szerényebb, hisz amit az adóreformerek egyik kezükkel adnak, azt a másikkal gyorsan el is veszik. A tervek szerint 5 százalékkal emelik ugyanis a gépkocsik regisztrációs adóját. A szeszes italok és a dohánytermékek sem kerülnek majd kevesebbe jövőre, erről egy régi bevált fegyver, a jövedéki adó emelése gondoskodik. Magyarán, ami az áfa miatt kipotyog a költségvetésből, azt a másik adónemben begyűjti az államháztartás. Az elképzelések szerint az 5 és a 15 százalékos kulcshoz tartozó áruk köre nem változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!