Hírek

2005.06.29. 05:53

Nyolcvan lóláb a pályán

Új korszak kezdődhet a magyar lóversenyzés történetében. Hét évig tartó építkezés után elkészült a Kincsem Park. A pályaavató csúcspontja a 83. Magyar Derby lesz.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="281"] Vasárnap ünnepélyesen átadják a Kincsem Parkot. Tegnap a hajtók is bemutatták, milyen a verseny az új létesítményben.
[/caption]– Végre az utolsó szöget is beütöttük, így semmi akadálya, hogy új korszakba lépjen a magyar lovi – adott hangot örömének Galambos Iván tegnap a Kincsem Parkban. Amúgy kettős ünnepre készül vasárnap a magyar lóversenyzés. Egyrészt a hároméves telivérek klasszikus futamára, a 83. Magyar Derbyre, másrészt az újjávarázsolt Kincsem Park pályaavatójára. – Biztos vagyok benne, hogy sokaknak fáj a szíve, amiért a régi, Kerepesi úti ügetőpálya megszűnt. Ám abban reménykedem, hogy ebben a korszerűbb és szebb környezetben is jól fogják érezni magukat mind a fogadók, mind a lovak – árulta el Galambos Iván, a Nemzeti Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója.

Erre minden esély megvan, hiszen a hét évig tartó építkezés eredménye egy impozáns, európai viszonylatban is kiemelkedő létesítmény lett. A 86 hektáron nyújtózkodó galopp- és ügetőpálya felújítását a Sose halunk meg című filmből is ismert lovi értékesítése fedezte. – Az új istállók, valamint a háromszintes, 8000 négyzetméteres és 3500 ülőhelyes lelátó felépítése 2,5 milliárd forintba került. Célunk, hogy társadalmi esemény legyen a lóversenyre járás – mondja Galambos. Ehhez persze az kell, hogy tisztába legyünk a lósport néhány alapvető „definíciójával”. Fogadás előtt ugyanis nem árt ha tudjuk, hogy a tuti füles alapján megfogadott paci üget vagy galoppozik. – Ha a zsoké a ló hátán ül, akkor biztosak lehetünk benne, hogy galoppversenyt látunk. Amennyiben viszont a hajtó egy kicsi kocsiban ül a ló mögött, akkor ügetőn vagyunk – avat be a részletekbe Farkasházy Tivadar, a lóversenyzés elkötelezettje.

És akkor egy kis kedvcsináló a vasárnap esti Magyar Derbyhez. A tizenegymillió forintos összdíjazású futamon a maximálisan lehetséges 20 telivér indul. Az ok prózai: összesen nyolcvan lóláb fér el a pályán. – A magyarokon kívül angol, ír, amerikai, német és lengyel lovak is ott lesznek a startnál. Tehát hat náció zsokéi mérik össze erejüket és tudásukat – mondja Farkas Ferenc, a Magyar Lovasegylet elnöke. A szervezők természetesen nemcsak az egyéni fogadókat várják, hanem szeretnék, ha családi esemény lenne a hét végi futam. Úgy, mint a békeidőben. – Ennek érdekében játszóparkkal, arcfestéssel szórakoztatjuk a kicsiket, és lovagoltatással, íjászattal a nagyokat. Az estét egy meglepetéskoncert zárja – ismerteti a programot Farkas Ferenc. És akkor az esélyekről nagyon röviden. Rosenblatt bombaformában érkezik, és jó a sorsolása. A hazaiak közül Esrar győzelmében bízhatunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!