Hírek

2005.06.10. 00:00

Növekvő Fidesz–MDF feszültség a kizártak „megjutalmazása” után

Tovább mérgesedett az amúgy sem baráti viszony a két parlamenti ellenzéki párt között azután, hogy tegnap az MDF-ből kizárt képviselőket a Fidesz sorai közé vette. Az Orbán Viktor és Lezsák Sándor által jegyzett megállapodás lényege, hogy a Fidesz és a Nemzeti Fórum nevű csoportosulás közösen állít polgármester- és képviselőjelölteket a 2006. évi önkormányzati választásokra.

Izing Antal

Az eseményen Lezsák Sándor, a kizártak vezéralakja azt hangoztatta, hogy az MDF eredeti szellemisége a Nemzeti Fórumban található meg. A Fidesszel kötött szerződés célja szerinte az, hogy a jelenlegi kormányt közös erővel váltsák le. Orbán beszéde végén, önmagát és a Nemzeti Fórum elnökét politikai veteránnak nevezve gratulált Lezsáknak ahhoz, hogy ennyire „kiváló szerződést ír alá”.  – A kizártak megkapták a jutalmat – így kommentálta lapunknak a megállapodást Katona Kálmán, a párt országos választmányának elnöke. – Azt gondolom, az együttműködésnek az a legfőbb célja, hogy „ezeknek a fiúknak” a segítségével ellehetetlenítsék az MDF-et. Ez a munka tavaly kezdődött el a frakció szétszakításával, a köztársaságielnök-választással, átszavazásokkal kapcsolatos rágalmakban tetőzött és a szerződés aláírásával fejeződött be – tette hozzá Katona Kálmán.

Az előzményekhez tartozik, hogy az MDF-ből 2004-ben öszszesen tizenöt képviselő távozott. Elsőként Hende Csaba 2004 nyarán, akit Orbán Viktor az általa kezdeményezett polgári körök mozgalom koordinálására kért fel. A többi tizennégy képviselőt tavaly ősszel zárta ki a párt, mert szembehelyezkedve Dávid Ibolya pártelnök elképzeléseivel, szorosabb együttműködést szorgalmaztak a Fidesszel. A kizárt és kivált MDF-esek Lezsák Sándor vezetésével megalakították a Lakitelek Munkacsoportot, amely a Fidesszel tegnap szövetségre lépett Nemzeti Fórum elődje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!