Hírek

2005.07.01. 00:00

Nem mérgezhetett a paprika

Horváth K. József

Krasnyánszky János vállalkozó és a mérgezett paprika története figyelemre méltó. Arra példa, hogy felelős vállakozói magatartással meg lehet előzni a bajt. Krasnyánszky Jánost, aki főképpen húsüzemeknek, konyháknak szállít fűszerpaprikát, egyik üzletfele kérte, szerezzen be neki úgynevezett chili erőspaprikát.
Ez meg is történt. A megrendelt ezerkilós szállítmány, huszonöt kilós műanyag zsákokban meg is érkezett Magyarországra. A szállító a szlovák Foproduct Svol Velka Muca volt. Mielőtt azonban a belföldi értékesítés megkezdődött volna, Krasnyánszky János saját költségén vizsgálatot kért. A mintát az arra illetékes jászberényi állatorvos vette le, s azt az Országos Élelmiszer-tudományi Intézet laboratóriumában bevizsgálták. Az OÉTI vizsgálati jegyzőkönyve szerint a minta határérték fölötti aflatoxint tartalmazott. A hatóság szakemberei a teljes mennyiséget zárolták, azt zsákonként hatósági bélyegzővel látták el. Krasnyánszky János lapunk érdeklődésére elmondta, ő saját maga megnyugtatására végeztette el az ellenőrzést, nem a hatóság szúrópróbaszerű ellenőrzése alapján bukkantak a mérgezett paprikára. Voltaképpen még meg se vette, csak a kedvező vizsgálati eredmény birtokában fizette volna ki a szállítmányt. Ez azonban elmaradt. Értesítette a szlovák szállítót, aki visszavette a mérgezett paprikát. Krasnyánszky az esztergomi határig személyesen kísérte el a szállítmányt, ahol a határőrséggel igazoltatta, hogy az áru június 21-én 18 óra 20 perckor elhagyta az országot. Ezen igazolást pedig leadta a szolnok megyei állategészségügyi hivatalnál. Az ellenőrzés nyomán működésbe lépett az unió riasztási rendszere. A magyar vállalkozó lelkiismeretessége révén meg lehetett előzni, hogy a mérgezett paprikát egyék az emberek.

Hasonló esetek korábban Magyarországon

1994. Ólomvegyületeket tartalmazó, mérgező míniumfestékport kevertek magyar termelők a hazai termésű fűszerpaprikába, hogy „szebb” színe, így eladhatóbb legyen.

2004. Októberben a megengedettnél nyolcvanszor több, májrákot okozó mérget találtak neves magyar fűszerpaprika-előállítók őrleményeiben.

2005. Februárban 22 ezer kiló mérgezett tv-paprika került az országba Marokkóból. A paprikában felfedezett rovarirtó pupillatágulást és nyáladzást okoz.

2004. Októberben a megengedettnél nyolcvanszor több, májrákot okozó mérget találtak neves magyar fűszerpaprika-előállítók őrleményeiben.

2005. Februárban 22 ezer kiló mérgezett tv-paprika került az országba Marokkóból. A paprikában felfedezett rovarirtó pupillatágulást és nyáladzást okoz. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!