Hírek

2005.06.25. 00:00

Múzeumban a Viszkis

Oda a Viszkis-legenda, avagy egy pénzsóvár sorozatrabló ámokfutása címmel a Múzeumok éjszakája program szenzációja a Rendőrség-történeti Múzeum kiállítása.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="275"] Fülöp Valter, a BRFK őrnagya azt mutatja, hogyan fújta le festékkel a Whiskys a Grassalkovich úti pénzintézetben a beépített ipari kamerát
[/caption]Ma este 6 órától holnap hajnali 2-ig több mint egytucatnyi budapesti múzeumot látogathatunk meg. A Mosonyi utcai Rendőrség-történeti Múzeum ezúttal is különlegességgel rukkol elő. Időszaki kiállítást nyitnak a híres-hírhedt bankrabló, Ambrus Attila „munkásságát” bemutatandó. A kiállítást 20 órakor Bene László, országos rendőrfőkapitány nyitja meg. Találkozhatnak az érdeklődők a Viszkis-ügy három legismertebb nyomozójával, Fülöp Valter őrnaggyal, Keszthelyi József alezredessel és a már leszerelt Varju Lajos őrnaggyal. Ők az Ambrus elleni hajsza különböző fázisaiban más és más munkát végeztek, de egyben egyetértenek: Ambrus Attila nem népi hős, hanem megrögzött, pénzsóvár bűnöző. Most  Sátoraljaújhelyen, a fegyházban tölti az idejét.

[caption id="" align="alignright" width="204"] A paróka és a félrevezető tábla
[/caption]A kiállítás középpontjába érthetően nem is a Viszkist helyezték, hanem az általa elkövetett bűncselekmény-sorozatot. Maga a hírhedt „csíki párduc”, azaz Ambrus csak egyetlen fotón látható, az 1991-ben kiállított magyar jogosítványának fényképén. A Viszkis és – amikor nem egyedül rabolt – a társa nem támadt csak úgy, megfontolták a dolgot. Rendszeresen lottót töltöttek ki vagy csomagot, levelet adtak fel, és közben támadtak. Például az Etele úti rablás előtt Pintér Sándornak címezve egy 5 ezer forint értékűnek feltüntetett csomagot adott fel Ambrus. Ez a feladóvevény is látható. Olvasható például Ambrus 1999. augusztus 24-i levele, amit július 10-i szökése után írt Gyárfás Tamásnak, a Nap-kelte producerének. A Viszkis negyven oldalon keresztül arról filozofálgat és háborog, hogy őt a magyar sajtó közellenségnek kiáltotta ki, pedig tulajdonképpen nem is az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!