Hírek

2005.06.07. 06:38

Mosolygós duplázás

Melbourne-i finalista helyezéseit az esztendő második Grand Slam-viadalán, Párizsban bajnoki címekre cserélte a Roland Garros juniortornájának hőse, a 16 esztendős Szávay Ágnes.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="161"] Szávay Ágnes óriási sikert ért el a párizsi nyílt bajnokságon: megnyerte az egyest és a párost is a junioroknál
[/caption]– Felemás érzésekkel jöttem haza januárban Ausztráliából, hiszen az önmagában is nagy sikernek számít, hogy egy ilyen versenyen döntőt játszhat az ember, ám az elveszített finálék nem igazán kellemes emlékek – idézte fel melbourne-i szereplését még a párizsi utazás előtt a kiskunhalasi születésű, ám a tenisz miatt édesanyjával és szintén versenyző húgával Budapestre költözött ifjú bajnoknő. Aki a francia fővárosban hajszálnyira ugyanúgy menetelt előre, mint öt hónapja… – Amikor itt is bejutottam mindkét döntőbe, átfutott rajtam, hogy a bukott finálék utáni érzést most szívesen átadnám román vetélytársamnak, aki hozzám hasonlóan mindkét döntőben érdekelt volt. De tudtam, ha már egyszer megéltem egy ilyen helyzetet, az ismétléskor jobban vigyázok, s éhesebb leszek a végső sikerre. Párizsban megfogadtam, mindenképp nyerni akarok. Egyet feltétlenül, s ha már a páros öszszejön, az megadja az alaphangot a vasárnapi egyéni döntőhöz.

A lottó ötösnek kellene úgy érkeznie, mint ahogy Ági eltervezte. Minden összejött. Szülei a helyszínen tapasztalhatták, miként ünnepli nagyobbik lányukat a párizsi publikum. A fotósok annyit fényképezték, hogy Ági szinte belefáradt a mosolygásba.

– Megnyugtatott, hogy a fehérorosz Azarenkával nyerni tudtunk a szombati páros meccsen. Nem nyomasztott, hogy mi lesz az egyéni fináléban. Egy trófea már a csomagban volt. A vasárnapi döntő a vártnál simább volt, alig egy óra alatt 6:2, 6:1-re vertem a román Olarut. Kicsit izgultam előtte, de ez a normális, meccs előtti feszültség. Nem ismertem, még soha sem játszottam ellene. Hogy mi lesz a folytatás? Most már rám „vadásznak” a juniorok, a Roland Garros bajnokát mindenki szeretné legyőzni. Még nem beszéltem partneremmel, hogy Wimbledonban is együtt indulunk-e. Lenne benne ráció, hiszen jól megértettük egymást a pályán, a nehéz helyzetekben mindig ki tudtuk segíteni a másikat, biztattuk, lelkesítettük egymást.

Sok függ attól, miként alakulnak a következő napok. Elképzelhető ugyanis, hogy Ági párizsi produkciójának „jutalma” egy wimbledoni szabadkártyás indulási jog lesz – a felnőttek selejtezőjének mezőnyében. Jelenlegi WTA-helyezése alapján még kívül kerülne a kvalifikáción, de könnyen lehet, hogy az angolok látnak fantáziát a magyar tinédzser támogatásában. Aki egyébként, függetlenül a rendezők döntésétől, hamarosan indul Angliába, hogy szokja a számára idegen füves pályaborítást. – Szeretnék egyszer a világ legjobb tíz versenyzője közé jutni. Az idei esztendő végére a felnőtt WTA-rangsor százötvenedik helyét céloztuk meg… – mondta nemrégiben. Ha így folytatja, minden esélye megvan rá.

Biztató apró lépések a felnőttek mezőnyében is

A junior tornák mellett Párizs ifjú magyar bajnoka egyre többet akar a felnőttek között is versenyezni. A kezdő lépéseket már tavaly megtette. A budapesti WTA-tornán Németh Virág társaként elődöntős volt, egyesben pedig két nyertes meccs után hajszálnyival maradt le a főtáblára jutástól. Az olaszországi Ciampinóban tízezer dolláros tornát nyert, Kínában egy 75 ezres versenyen az elődöntőig jutott, tavasszal Bogotában pedig a 170 ezer dolláros WTA-viadalon a selejtezőből feljutott a legjobbak közé, s még ott is begyűjtött egy újabb győzelmet. Párosban 75 ezres tornán lett első a holland Krajicek oldalán Franciaországban, aztán nemrégiben Isztambulban volt nagy szenzáció „részmunkása”. Szávay és a litván Stanciute a selejtezőből indulva a 200 ezer dolláros WTA-viadal főtábláján legyőzte az 1. kiemelt Raymond, Stubbs (amerikai, ausztrál) duót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!