Hírek

2005.06.04. 00:00

Milliárd a poptarisznyában

Öt területen támogatja a pop-rock szakmát a kormány. Gyurcsány szerint a muzsikusok merjenek pimaszok lenni és saját zenét „csinálni”.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="307"] A miniszterelnök a zenészek gyűrűjében: a PANKKK a vidéki klubokat, a könnyűzenei háttérintézmény-rendszert támogatja majd
[/caption]A kortárs kultúra élő részének tekinti, ezért támogatási programot indít a könnyűzenéért a kormány – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bozóki András. A kultuszminiszter elmondta: mintegy egymilliárd forintból ötpontos csomagot dolgoztak ki, hogy segítsék a könnyűzenei élet résztvevőit, a zenekarokat és a klubokat.
Idehaza eddig még nem fordult elő olyan, hogy az állam közvetlenül támogassa a könnyűzenét, és az azt kiszolgáló hálózatot. A szakma szereplői ugyanakkor az elmúlt években többször is felhívták az aktuális kormányzatok figyelmét arra, hogy a popzene – közhelyes fordulattal élve – „válságban van”. Végül 2003-ban a hazai popzenészek képviselői a sport- és a kultusztárca vezetőinek írtak nyílt levelet. Felhívták a figyelmet arra: a könnyűzene az egyetlen művészeti ág, amely tisztán piaci alapon működik, holott nem csupán piaci, hanem kulturális igényeket is kielégít. A felvetés azonban akkor nem találkozott osztatlan egyetértéssel. Elsősorban a szakmán belülről szóltak olyan hangok, amelyek az „államilag dotált könnyűzene” évtizedekkel ezelőtti rémét vetítették ismét előre.

A tegnap meghirdetett Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK) létrehozói szerint mindenesetre éppen az előbbi felvetések kapcsán meginduló párbeszéd eredménye: a kormány a száz lépés programján belül majdnem egymilliárd forintot különít el a popmuzsika és intézményrendszere támogatására. Mint elhangzott, a lépésekkel elsősorban a vidéken élőket és a kis amatőr zenekarokat kívánják „helyzetbe hozni”. Ennek megfelelően a kormányzat kétszázmilliós támogatott hitelprogramot indít ifjúsági klubok és próbatermek kialakítására, berendezésére és technikai felszerelésére. Egy-egy hely legfeljebb húszmillió forintot vehet fel. A klubok működtetésére is különítettek el forrást: ezért az igénylőknek a többi között azt kell vállalniuk, hogy évente legalább tizenkét élő könnyűzenei koncertet rendeznek, melyekből legkevesebb kettőnek amatőr előadásnak kell lennie.

A kulturális örökség minisztériuma létrehozza a Könnyűzenei Export Irodát is, amely a tervek szerint a magyar zenekarok külföldi piacra kerülését segíti majd. Mindemellett az Országos Rádió és Televízió Testület hetvennégy millióval támogatja azokat az elektronikus médiumokat, amelyek vállalják a hazai könnyűzene hangsúlyosabb szerepeltetését. A zenekarok fokozottabb támogatása érdekében módosítják a Nemzeti Kulturális Alap szerkezetét: várhatóan kortárs könnyűzenei kollégiumot hoznak létre.

A PANKKK ismertetésekor a program kidolgozásában segédkező zenészek közül – többek közt – Bródy János, Benkő László, Pierrot, Lovasi András, Hajós András, Novák Péter volt jelen. Gyurcsány Ferenc arra kérte a muzsikusokat: „legyetek kellően pimaszok és szemtelenek megcsinálni a magatok zenéjét”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!