Hírek

2005.06.28. 00:00

Megalakul a régóta várt közlekedési szövetség

Tizenkét éves ígéretét valósítja meg ma Demszky Gábor főpolgármester. Igaz, egyedül nem sikerült volna, kellett hozzá a kormányzat támogatása is.

Kiss Gergely

A főváros elöljárója Kóka János gazdasági miniszterrel aláírja a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ) alapdokumentumait. A papírokat Szabó Imre, a Pest Megyei Közgyűlés és a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke is ellátja kézjegyével.

A Fővárosi Közgyűlés áprilisban szavazta meg a BKSZ létrehozását, amelynek célja Budapest és az agglomeráció közlekedésének korszerűsítése. A szövetség elsőként egy egységes bérlet bevezetését célozza meg. A tervek szerint szeptembertől már ezzel az okmánnyal lehet majd közlekedni a BKV, a Volán és a MÁV fővároson belüli vonalain. Előnye még, hogy Budapest határán kívül csak kiegészítő jegyet kell váltani a HÉV-re. A papíralapú bérlet tíz százalékkal kerül majd többe, mint a jelenlegi. Az ígéretek szerint használatával jelentős megtakarításokat lehet elérni. Havonta akár hat-, évente nyolcvanezer forinttal maradhat több a pénztárcákban. A szövetség a közlekedési cégeknek évente 1,8 milliárd forintos hiányt okoz, amelyet a főváros és a magyar állam fizet ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!