Hírek

2005.06.28. 00:00

Még mindig csúszik a vádemelés

Szó sincs a Szlávy-ügy befejezéséről. A nyomozást ismét meghosszabbították. Igaz, az iratismertetés megkezdődik.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="224"] Fontos feladat hárul az igazságügyi orvos szakértőre minden olyan esetben, amikor csak évek múltán kerül elő az áldozat. Mint Szlávy esetében.
[/caption]A felröppent hírekkel ellentétben szó sincs a Szlávy-ügy gyors befejezéséről. A nyomozást ismét meghosszabbították, ezúttal szeptember 6-áig. A Balaton-felvidék urának tartott Szlávy Bulcsú László 1997 júliusában tűnt el. Holtteste tavaly január 24-én került elő a XII. kerületi Székács utca egyik házának garázsából. A rendőrök tetten érték a holttest kiásása közben W. László vállalkozót, aki azóta is előzetes letartóztatásban van.

Mint ahogy azt megtudtuk, a nyomozók nem tudják kétséget kizáró módon, perrendszerűen bizonyítani, hogy ki és mivel ölte meg Szlávyt. Bár a holttest alatt találtak egy 0,22-es sportpisztolyt, amelyről a szakértő nem tudta megállapítani, hogy azzal lőtték-e fejbe a vállalkozót. A szakértő azt mondja: azzal is megölhették, de más, 0,22-es kaliberű fegyverrel is. A pisztolynak egyébként nincs száma, így gyakorlatilag azonosíthatatlan, nem tudni, kié lehetett egykor. A rendőrség mindenesetre W. Lászlót és Szlávy volt titkár-testőrét, B. Lászlót előre kitervelt emberöléssel gyanúsítja. Az ORFK „döglött ügyek” osztályának nyomozói szerint Szlávyt egy nő miatt ölték meg 1997. július 31-én. W. László budaörsi irodájában fejbe lőtték. Szlávy egy balatonalmádi szórakozóhely üzletvezetőnőjével töltött egy romantikus éjszakát. A hölgy ekkor éppen W. László barátnője volt, és megelőzendő barátja haragját, nemi erőszak miatt feljelentette a rendőrségen Szlávyt. Aki azon a július 31-én Budaörsre indult a Balatonról, W. László irodájába. A rendőrség szerint testőre, M. Gábor szervezte meg a találkozót. M.-et bűnsegédlettel gyanúsítják, hiszen a nyomozók szerint tudott arról, hogy főnökét meg fogják ölni az irodában. Szolgálataiért cserébe megkapta gazdája méregdrága bútorait, hifijét és televízióját. Az irodában aztán valaki egy 0,22-es pisztollyal kétszer tarkón lőtte Szlávyt. Legalábbis a rendőrség gyanúja szerint. Hogy ki, azt egyelőre nem tudják a nyomozók, hiszen mindhárom gyanúsított tagadja, hogy bármi köze lett volna Szlávy Bulcsú halálához.

W. László ma is tartja magát a tavalyi lebukása után tett vallomásához. Eszerint ott találta Szlávy holttestét a budaörsi irodában. Megijedt, hogy őt fogják gyanúsítani a gyilkossággal, hiszen neki lett volna rá oka a barátnő kapcsán. Összecsomagolta a holttestet. Elszállította a Székács utcába, ahol a másik barátnője garázsában bebetonozta azt a szerelőaknába. Kovács Lajos ezredes 2004. év elején kiszivárogtatta, hogy W. Lászlón akarják számonkérni Szlávy eltünését. W. vallomása szerint ismét bepánikolt, és odarohant a garázshoz, hogy eltüntesse a holttestet. A rendőrök azonban rányitottak.

A jelenlegi helyzet szerint nincs közvetlen bizonyíték a gyanúsítottak bűnösségére. Holttestet elásni és kiásni nem ugyanaz, mint megölni valakit. Igaz, a rendőrök szerint azt nehéz megmagyarázni, hogy Szlávyt miért éppen W. László budaörsi irodájában ölték meg. Közvetett bizonyítékok alapján pedig egyáltalán nem biztos az elmarasztaló ítélet. Ennek ellenére e héten elkezdődik az iratismertetés előbb M. Gábor, majd B. László, végül két hét múlva W. László számára.

Iratismertetés lesz csődbűntett miatt is

W. László, W. Tamás és dr. Sümeghy Csaba, a Fidesz-MPP országgyűlési képviselője is gyanúsítottja a békéscsabai BCB Egyesült Textil Művekkel kapcsolatos csődbűntettnek. Hét másik gyanúsított mellett. Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát felfüggesztették. A gyanúsítottak védői tegnap kapták meg az értesítést a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivataltól, hogy a nyomozás lezárásaként iratismertetés kezdődik augusztus 2-án. Ez várhatóan két hétig tart majd, és utána kerülhet sor a vádemelésre. Az ügy alapját jelentő csődeljárás 2000-ben történt. A nyomozás 2004-ben indult.

Szemán László Iratismertetés lesz csődbűntett miatt is W. László, W. Tamás és dr. Sümeghy Csaba, a Fidesz-MPP országgyűlési képviselője is gyanúsítottja a békéscsabai BCB Egyesült Textil Művekkel kapcsolatos csődbűntettnek. Hét másik gyanúsított mellett.

Az országgyűlési képviselő mentelmi jogát felfüggesztették. A gyanúsítottak védői tegnap kapták meg az értesítést a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivataltól, hogy a nyomozás lezárásaként iratismertetés kezdődik augusztus 2-án. Ez várhatóan két hétig tart majd, és utána kerülhet sor a vádemelésre. Az ügy alapját jelentő csődeljárás 2000-ben történt. A nyomozás 2004-ben indult. Fontos feladat hárul az igazságügyi orvos szakértőre minden olyan esetben, amikor csak évek múltán kerül elő az áldozat. Mint Szlávy esetében. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!