Hírek

2005.06.06. 00:00

Még két napig lehet pályázni a LEADER-pluszra

P. P.

Az Európai Unió egyik legsikeresebb közösségi programja a LEADER, mely a hazai vidékfejlesztésnek is új lehetőségeket kínál. Erről az érdeklődők egy csoportját már május 26-án egyszerre tájékoztatták országszerte, de az akkor kimaradtak még pótolhatják jelentkezésüket. Ennek legegyszerűbb módja az, ha a „www.fvm.hu”honlapról letöltik a jelentkezési lapot, s azt kitöltve június 8-ig megküldik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak.

A beérkezett igények összesítése után a tárca illetékesei minden régióban kétnapos képzést szerveznek. Ezen a LEADER+ lelkét jelentő helyi akciócsoportok tagjai vehetnek részt, akik egymással szomszédos településeket képviselnek. Céljuk, hogy megállítsák az elszegényedő vidéki települések és kistérségek további leszakadását. Természetesen ez sok elképzelés valóra váltásával lehetséges, melyekhez jelentős pénzösszegek szerezhetők az uniótól. A jelentkezés utáni második lépés az a sikerhez vezető úton, hogy a kistérségeknek ki kell dolgozniuk a helyi akcióterveket, mert ezek képezik majd a pályázatok alapját.

A LEADER+ keretében 2006. december 31-ig a legjobb 45-50 közösség köthet majd szerződést a fejlesztési elképzelések megvalósítására, ami kistérségenként minimum 80-100 milliós támogatást jelent majd. Összesen öt milliárd forint áll most rendelkezésre, de mint azt a tárcánál megtudtuk, 2007-től évente 10 milliárd forintot fordítanak a kistérségi programra. A Leader plusz sajátossága, hogy a fejlesztések nem igényelnek a településektől saját erőt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!