Hírek

2005.06.16. 00:00

Másolatban lobogtatja a végrendeletet

ÖRÖKSÉG Olvasónk édesapja másik fiára hagyta vagyonát. Az úrnak csak a köteles rész jut. A kedvezményezett a végrendelet másolt példányát hitelesíttetné, hogy hozzájusson az örökséghez.

BAMA

A végrendelet másolata nem hiteles dokumentum, és nem is lehet ügyvéddel, sem közjegyzővel hitelesíttetni. Ez szigorú szabály. Az örökséget csakis az eredeti testamentum birtokában oszthatják szét – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ha az örökösnek ez nincs a birtokában, felkereshet az ügyben egy olyan személyt, akinél van eredeti példány. Ilyen lehet az ügyvéd, a közjegyző vagy egy rokon, akinek az örökhagyó – esetleg megőrzésre – adott a testamentumból.

Hogy a végrendelet hiteles legyen, több fontos mozzanatra is figyelnünk kell. A kézzel írottnál annyi példányt készítsünk és írjunk alá saját kezűleg, amennyi eredetit szeretnénk. Ha diktáljuk végakaratunkat, a szöveget két tanú jelenlétében írjuk alá. Ők egyik kedvezményezettel sem lehetnek azonosak. A géppel írott dokumentumhoz hasonlóan az előbbiekhez szintén két tanú kell. Ügyvéd vagy közjegyző segítségét is kérhetjük. Ha végrendeletünket velük csináltatjuk, ők hivatalos tanúk lesznek. A testamentumot közjegyzőnél szintén lediktálhatjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!