Hírek

2005.06.16. 00:00

Már nem lesz politikus gyanúsított?

Megkezdődik a végjáték a K&H Equities-ügy nyomozásában. Jövő héten iratismertetés. Augusztus 27-ig be kell fejezni a vizsgálatot.

Nagy E. D.–Szemán L.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Csak Kulcsár Attila vallomása háromszáz oldalt tesz ki. Az összes dokumentum több mint ötvenezer oldalra rúg. Ezeket várhatóan hetekig fogják ismertetni.
[/caption]Huszonhat gyanúsítottja van a Kulcsár Attila nevével fémjelzett brókerbotránynak. Közülük kettővel, a Szíriába szökött Abdo Mahmouddal és a vélhetően Kanadában időző Schönthal Henrikkel még nem tudták személyesen is közölni a hírt. Őket köröztetik az Interpollal. A többi gyanúsított már mind szabadlábon védekezhet. Kulcsár Attila az ügy „névadója” mellett továbbra is fő gyanúsítottnak számít Rejtő E. Tibor, a K&H Bank volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Bitvai Miklós, az Állami Autópálya Kezelő Rt. egykori vezérigazgatója. De gyanúsított Mészáros János és Kerék Csaba, a Britton cégcsoport magyarországi képviselője is. Kulcsár két asszisztense, P. Hajnalka és B. Katalin mellett állandó taxisa, Sz. Gyula (taxis Gyuszi) és a szír pénzváltó, El Abed Hassan ugyancsak gyanúsított.

Tegnap a végjátékról szóló sajtótájékoztatón Papp Csaba, a nyomozás rendőri vezetője többször hangsúlyozta: az ügy 1999-ben kezdődött, akkorra tehető a Kulcsár-trükkök kezdete. A nyomozás maga 2003. július 7-én indult, azután, hogy megverette valaki Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) akkori elnökét. Szász betegágyán hozta nyilvánosságra, hogy szerinte a PSZÁF Pannonplast-ügyben folytatott vizsgálata miatt támadtak rá. A hír nyomán robbant ki a K&H Equitiesnél történt többmilliárdos sikkasztási ügy.

Az ügy főszereplője, Kulcsár Attila előbb politikusokkal találkozgatott védelem reményében, majd lelépett az országból. Bécsben, 2003. július 17-én csőbe húzták, üzleti találkozóra hívták az operához, és elfogták. 2004. március 30-án hozták haza. Első, írásban tett vallomását tavaly május 19-én tette, ezt követően kizárólag az ügyészeknek volt hajlandó beszélni. Ők negyvenhat alkalommal hallgatták ki, és összesen 294 oldalnyit beszélt. Vallomásai alapján hét volt ügyfelét is meggyanúsították. Így például Forró Tamás egykori televíziós műsorvezetőt. Sőt Bálint Tamást, Keller László volt közpénzügyi államtitkár egykori kabinetfőnökét is eljárás alá vonták, pedig ő nem volt kuncsaftja Kulcsárnak.

Az érintetteket hétféle bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg. Ezek magánokirat-hamisítás, orgazdaság, sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, bűnpártolás és befolyással üzérkedés. A nyomozás eddigi összirata 55372 oldal, ami 5,2 méternyi irat 132 kötetben. Az eddigi bűnügyi költségek tizenötmilliót tesznek ki, ezt egyébként kifizettetik a jogerősen elítéltekkel. A sikkasztás továbbra is húszmilliárdos. Ennek a fele a kár, ami háromfelé oszlik. Egyik harmada az ügyfelek kamatait fedezte, a másikat különböző cégeknél befektették, a harmadikat pedig saját célra fordították a gyanúsítottak. Akik között még véletlenül sincs politikus.

Mint azt Papp Csaba kifejtette: mentelmi joggal rendelkező politikus nem szerepel a rendőri eljárásban, ellenük egyébként is csak a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNYH) nyomozhat. Hozzátette: tudomása szerint több büntetőeljárás is folyamatban van a KÜNYH-nál , amelyeknek közük lehetett a történtekhez. Azaz a főtisztnek fogalma nincs arról, hogy lesz-e politikus érintettje az ügynek. Azt sem tudta megmondani, hogy végül hány vádlottja lesz a brókerbotránynak. A vádemelés ugyanis már az ügyészség feladata.

Hallgatnak Rejtő E. Tiborról és Szász Károlyról

A rendőrök nem tudtak válaszolni arra a kérdésre, hogy Rejtő E. Tibor vádlott lesz-e. Mint ahogy a sajtóban felhozott esetleges vádalkuról sem tudtak mit mondani, ami egyébként is az ügyészséggel és nem a rendőrséggel köttethetett meg. Ismert, Rejtő is csak az ügyészeknek volt hajlandó vallomást tenni.

Ami biztosnak tűnik, a brókerbotrány kirobbanásában nagy érdemeket szerző Szász Károly hamarosan vélhetően vádlott lesz. A PSZÁF volt elnökét és tíz társát magánokirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség.

Ami biztosnak tűnik, a brókerbotrány kirobbanásában nagy érdemeket szerző Szász Károly hamarosan vélhetően vádlott lesz. A PSZÁF volt elnökét és tíz társát magánokirat-hamisítással gyanúsítja a rendőrség. Csak Kulcsár Attila vallomása háromszáz oldalt tesz ki. Az összes dokumentum több mint ötvenezer oldalra rúg. Ezeket várhatóan hetekig fogják ismertetni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!