Hírek

2005.06.07. 06:44

Magyarországon kutat tehetségeket Buzsáky Ákos csapata, a Plymouth

Példaértékű együttműködés megkötésére készül a Grund 1986 FC és az angol másodosztályú Plymouth Argyle.

Hegyi Áron

[caption id="" align="alignleft" width="195"] Buzsáky Ákos a Plymouth Argyle vadonatúj mezével
[/caption]A két egyesületet Buzsáky Ákos személye köti össze, aki 15 éves koráig az édesapja alapította Grund labdarúgója volt. Tehetségére először az MTK figyelt fel, majd húszévesen a Portóhoz került. Innen a szintén élvonalbeli Académicához, majd az angol második vonalban (Championship) szereplő Plymouth Argyle csapatához igazolt. Itt az első pillanattól kezdőként számítottak rá, és a szurkolók olyannyira megszerették, hogy gyűjtést szerveztek a megtartása érdekében.

Nemrégiben Buzsáky három évre alá is írt az angol csapathoz, amelyik négy évvel ezelőtt még az ötödosztályban vitézkedett, ma pedig stabil középcsapat a másodosztályban. A klub vezetői pedig a magyar középpályás nevelőegyesületére figyeltek fel. A Grund, amely jövőre ünnepli fennállása huszadik évfordulóját, csak utánpótlás-neveléssel foglalkozik. Nyolctól tizenhat éves korukig játszanak az egyesület csapataiban a fiatal focisták, innen pedig többeknek az élvonalba vezet az útja (a Grundban kezdte többek között Németh Norbert, Takács Zoltán és Vörös Péter).

Id. Buzsáky Ákos elmondta: a Grund célkitűzései között kiemelt helyen szerepel, hogy a legígéretesebb játékosok a tehetségüknek megfelelő ívű pályát fussanak be. A még mindig túlságosan eredménycentrikus honi utánpótlás-nevelésben számos tehetség elsikkad, mert nem felel meg a sablon szakmai elvárásoknak, például nem éri el az előírt magasságot. Ezeket a tehetségeket az egyesület felkarolja, és igyekszik őket a futballpályán tartani. Ez történt a  Honvéd játékosával, Takács Zoltánnal, aki kis híján felhagyott a futballal, ma pedig olimpiai válogatott. Az ideális pályaív befutását nagymértékben fogja segíteni az angol profiklubbal való együttműködés.

A Plymouth-szal körvonalazódó közös munka első lépéseként két tizenhat éves „grundos”, Petneházi Márk és Kocsis Dávid egy hetet töltött Angliában, és – főként a középpályás Petneházy – lenyűgözte a klub utánpótlásának vezetőjét. Stuart Gibson ezek után személyesen is eljött Budapestre, hogy a két Buzsáky kíséretében feltérképezze a Grund FC-t. Gibson úr elmondta: már az első négy napban is számos tehetséges fiút látott, főként a 11–14 éves korosztályban. A magyar gyerekek fizikailag nem nagyon maradnak el angol kortársaiktól, technikailag pedig meg is előzik őket, viszont a játék ritmusa itthon már ebben a korban is lényegesen lassúbb, mint a szigetországban. Amennyiben létrejön a megállapodás, több fiatal is kijuthat Angliába (amit megkönynyít az uniós tagságunk), és az edzők is rendszeresen kicserélhetik a munka során szerzett tapasztalataikat.

Stuart Gibson teljes mértékben osztja kollégája véleményét. A Plymouthnál (angol viszonylatban) nem dúskálnak a pénzben, ezért különösen nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásnevelésre. A klub megfigyelői Anglián kívül számos európai országban, így Magyarországon és Svédországban is keresik a tehetséges fiatalokat. Ez a munka természetesen tovább tart, mint- ha „kész” játékosokat venne a klub, hosszú távon viszont feltétlenül kifizetődő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!