Hírek

2005.06.03. 05:58

Londonban olcsón is tanulhat

Réfi Oszkó Zsuzsa gyakorló nyelvtanár. Angol nyelvet tanít középiskolában és nyelviskolában.

V. A.

– Mennyit lendít a nyelvtudáson a brit főváros évszázados levegője, a Westminster Cathedral, a Tower, a Soho, a Piccadily, a Covent Garden vagy a legfrissebb látványosság, a London Eye hangulata?
– A londoni iskolák jól szervezettek, minden szempontból korrektek – mondja Réfi Oszkó Zsuzsa. – De ahhoz, hogy az iskola előnyeit jól hasznosítsa a hallgató, legalább haladó vagy középhaladó szintűnek kell lennie. Felmérhetetlen a tanfolyam ön-bizalom-növelő hatása.

– Az iskola a nyelvtanulás közvetlen módja. Közvetetten nyelvileg is érinti a diákot a környezet. Mekkora szerepe lehet ebben annak a családnak, ahol lakik?
– Erősödik a szókincse. A passzív tudás a beszélgetések során válik aktívvá. Látott és hallott fogalmak automatikusan épülnek a nyelvhasználatába. Persze előfordul, hogy az első napokban „sokkot kap” a diák. Megijed a család idegen akcentusától, szorong attól, hogy milyen keveset tud. De ez néhány nap után elmúlik. Arról nem beszélve, hogy belekerül egy számára ismeretlen, a nyelvet is magában foglaló kultúrába. Ez mindenképpen hatással lesz élete későbbi szakaszaira is.

– Kevés család engedheti meg, hogy gyerekét Londonban nyaraltassa. Van olcsóbb változat?
– Olyan többnapos tanulmányi kirándulás, ahol a szállást családoknál foglaljuk le. Mi, tanárok szervezzük utazási irodákkal közösen. Nappal ismerkedünk a várossal, este pedig ki-ki újdonsült ismerőseivel társalog. Jóval olcsóbb, mégis rendkívüli élmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!