Hírek

2005.06.13. 00:00

Kivágják az autósokat veszélyeztető öreg fákat

Negyven kilométeres fővárosi útszakaszon veszélyeztetik a közlekedőket a kiöregedett fák. Ez a Pilisi Parkerdő Kft. felméréséből derült ki.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="249"] Jellemző kép a negyven kilométeres szakaszból: autóra dől a fa
[/caption]A fák többsége már nem volt egészséges példány, belülről korhadtak. Az optimális időn túliak, ahogy a szakemberek mondják. Legutóbb a II. kerületi Nagykovácsi úton termelt ki száz darab cser- és tölgyfát az erdészet. A kerületben összesen kilencszáz hektár természetvédelmi területet gondoznak. – A letört ágak és a kidőlt fák miatt négy baleset történt ezen az útszakaszon októbertől márciusig  – magyarázza Lomniczi Gergely, kommunikációs főmunkatárs. – Ezért kellett kivágnunk a fákat 20-25 méter magas sávban március végén. Százhatvan éves, beteg fák voltak. A következő hetekben fogjuk visszapótolni a talajba a tápanyagot. Ez azt jelenti, hogy az aprított fát kiszórjuk a földre. Máshol égetni szoktuk a fát, de itt közlekedési okok miatt ezt nem lehet.

A szakember azt mondja, hogy a kivágott fák helyén már ott vannak a néhány éves csemeték, amelyek kellően csapadékos időjárás esetén növekedni kezdenek. Ha száraz lesz a nyár és elpusztulnak, akkor ősszel magvetéssel pótolják a kivágott állományt. Persze, csak ha meglesznek a pénzügyi feltételek. Lomniczi Gergely hangsúlyozza, hogy aggasztóan öreg és értéktelen a fővárosi erdőállomány.

A kitermelt fa ára nemhogy nyereséget nem eredményez, de még a kitermelés költségeit sem fedezi. Ez az oka, hogy gyakran nem telik új állomány telepítésére. A régi fákat viszont az autósok védelme érdekében ki kell vágni. Legközelebb ősszel, a II., a XI. és a XII. kerületben vágnak ki elöregedett fákat. Egyelőre még nem tudni, pontosan hol és mennyit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!